Ben jij een aannemer die geprefabriceerde 2D-elementen of zelfs 3D-modules gebruikt bij de opbouw van woningen? En ben je geïntrigeerd door circulair bouwen? Dan is de Circular Off-site Challenge in Zulte iets voor jou!
De Circular Off-site Challenge is een aanbesteding die sociale woonmaatschappij Dimensa (de nieuwe naam voor de fusie van de woonmaatschappijen Volkshaard, de Gewestelijke Maatschappij voor Klein Landeigendom en Habitare+, red.) uit Gent, die volop kansen wil geven aan circulaire oplossingen met off-site productie in sociale woningbouwprojecten, in de markt zet voor het ontwerp en de bouw van drie circulaire woningen in Zulte. Elke woning zal een specifieke off-site bouwwijze voorstellen en als dusdanig worden gebouwd.
Drie circulaire bouwwijzen
De eerste woning moet het resultaat zijn van overwegend houtskeletbouw. Voor de tweede woning beoogt Dimensa in eerste instantie staalsketelbouw, de paal-en-balk-methode in staal of de paal-en-balk-methode in hout, maar ook andere systemen kunnen aangewend worden. Voor de derde woning moet een bouwwijze gebruikt worden die overwegend inzet op houtmassiefbouw, zoals een bijvoorbeeld een CLT-constructie met multiboard.
Dimensa ziet dit project als een opportuniteit om te leren welke kansen en uitdagingen het circulaire bouwen en de off-site-constructie met zich brengen in de sociale woningbouw in het algemeen en in het realiseren van haar toekomstig patrimonium in het bijzonder. Ze laat in de aanbesteding innovatieve systemen en technieken uitdrukkelijk toe, en daagt de markt uit.
Dimensa’s opzet is om, als zogenaamde living labs, daadwerkelijk drie verschillende off-site-bouwwijzen te vergelijken. Zo’n bouwwijze hoeft daarbij zeker geen kant-en-klare 3D-module te zijn, evengoed is een opbouw met 2D-elementen mogelijk.
Niet enkel snelheid van bouwen en bouwkost doorslaggevend
Een uitvoerder die verschillende bouwsystemen aanbiedt, kan inschrijven op verschillende percelen tegelijk. Bij de toekenning zal niet enkel de snelheid van realisatie of de bouwkost meespelen, maar ook andere criteria. Dat zijn de volgende:
Monitoring en kennisverspreiding
Dimensa wil leren en zal daarom – in een afzonderlijke aanbestedingsprocedure – de drie verschillende bouwwijzen laten monitoren op gebied van comfort (temperatuur, vochtigheid, oververhitting), energieverbruik, akoestiek, hemelwaterverbruik … De huisvestingsmaatschappij zal de leerlessen delen met een zo breed mogelijk publiek. Dat zal op Europese schaal gebeuren, via het European Federation for Living- of EFL-netwerk.
Indienen kan tot 6 december 2023 10 uur via het platform e-Procurement, via deze link.
BLIEBERG architects of a circular economy is procesbegeleider en circulair deskundige voor de aanbesteding. Rasschaert Advocaten geeft juridische ondersteuning.
Wie meer inlichtingen wenst, kan contact opnemen met Sven Van De Vijver van Dimensa op het nummer 09 223 50 45 of via een mailtje naar sven.van.de.vijver@dimensa.be.