Circulair bouwen doen we in hoofdzaak om twee redenen: om de natuurlijke grondstoffen niet uit te putten en om de CO2-uitstoot van de bouwsector en de gebouwde omgeving naar beneden te halen. De gipsvezelplaten van fermacell passen dan ook helemaal binnen dat duurzaam bouwprincipe: ze bestaan uit natuurlijke materialen en slaan CO2 op.
Fermacell, een merk van James Hardie, een van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van vezelcementbekleding, maakt al sinds 1971 gipsvezelplaten waarvoor het uitsluitend natuurlijke materialen gebruikt: gerecycleerd papier, gips en water. De platen bevatten geen schadelijke stoffen zoals lijm of formaldehyde en zijn aantoonbaar emissievrij. Meer nog, het gebruikte papier bevat CO2, dat de bomen waarvan het gemaakt is uit de lucht hebben gehaald. Op die manier slaan de fermacell-platen dus CO2 op.
Alsof dat nog niet duurzaam genoeg is, is het productieproces van fermacell-platen ook gericht op grondstoffenbesparing. Zo wordt bij het maken van de gipsvezelplaten zaagafval gebruikt uit de eigen productie, maar ook zaagresten van industriële partners. Ook andere restanten uit de eigen productie komen opnieuw in de productiecyclus terecht, net als restmateriaal van bouwprojecten en gipsafval van sloopprojecten, dat fermacell daarvoor speciaal verzamelt.
Nieuwe EPD
Klinkt te mooi om waar te zijn? Sla er dan de nieuwe Environmental Product Declaration of EPD van de fermacell-gipsvezelplaten maar eens op na. Zelfs de CO2-opslagcapaciteit van de platen valt daar zwart op wit in na te lezen. Het EPD-certificaat is voor veel investeerders, ontwerpers en aannemers die streven naar een BREEAM- of LEED-certificering van hun (ver)bouwproject dan ook ongetwijfeld een reden om voor de gipsvezelplaten van fermacell te kiezen.
De nieuwe EPD is niet de eerste bevestiging van het duurzame karakter van de fermacell-gipsvezelplaten. Eerder werden zo al als duurzaam gecertificeerd door verschillende andere onafhankelijke instituten.