Gramitherm bij genomineerden Trends Impact Award in categorie Circular Economy

Gramitherm is genomineerd voor een Trends Impact Award in de categorie Circular Economy. Die prijs lauwert organisaties die positieve impact genereren en duurzame waarde creëren.

Gramitherm, gevestigd in het Waalse Auvelais, maakt halfstijve thermische isolatiepanelen uit grasvezels die goed zijn voor een negatieve CO2-balans, doordat het gras tijdens zijn levensduur veel koolzuurgas opneemt en het productieproces bijzonder duurzaam is: 1 kg Gramitherm-isolatie is goed voor een CO2-opname van 1,5 kg.

Voor de productie van de Gramitherm-isolatiepanelen wordt zogenaamd verloren gras gebruikt; gemaaid gras dat anders niet wordt gevaloriseerd. Concreet gebruikt Gramitherm bermgras, afkomstig uit onder bermen langs de autostrade. Dat gras kan drie keer per jaar worden gemaaid. Gramitherm doet dus niet zelf aan grasteelt en is derhalve geen concurrent van de agrarische sector. Gras vormt met zo'n 70% het hoofdbestanddeel van Gramitherms producten, maar uiteraard zijn er ook nog enkele andere grondstoffen nodig. Ook voor die materialen probeert Gramitherm zo veel als mogelijk de circulaire kaart te trekken. Zo bestaat de isolatie van Gramitherm ook voor 20% uit jutevezels en is die jute afkomstig van jutezakken waarmee cacadobonen in de haven van Antwerpen landen. De overige procenten in de samenstelling worden gevormd door minerale toevoegingen die de brandweerstand verhogen en de schimmelgroei voorkomen. Dat alles maat een Gramitherm-isolatieplaat volledig recycleerbaar in Gramitherms eigen fabriek.

Gramitherm beschikt over een Europese technische goedkeuring en een FDES-certificaat dat geverifieerd is door INIES, het Solar Impulse Efficient Solution-label en ook over het Waalse label Produit Biosourcé.

Bovendien werd Gramitherm ook geselecteerd als partner in het Europese Interreg-project GrasGoed, dat de resten van natuurbeheer in de Benelux een tweede leven geeft in verschillende toepassingen.

Genoeg redenen, zo vonden ze bij Trends, om Gramitherm te nomineren voor een Trends Impact Award in de categorie Circular Economy. De genomineerden – in elke categorie – voor de Trends Impact Awards worden eigenlijk pas de komende weken bekendgemaakt in het magazine Trends, maar Gramitherm maakte het nieuws over de nominatie nu al bekend. 

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens een gala op 30 november in Brussel. Naast Gramitherm is ook met JUUNOO ook een andere Circubuild-partner genomineerd in dezelfde categorie.

Deel dit artikel:

Onze partners