Green Deal Circulair Bouwen ondertekend op Batibouw

Meer dan 200 organisaties ondertekenden op vrijdag 22 februari de ‘Green Deal Circulair Bouwen’. Daarmee tonen de bouwbedrijven, bouwmateriaalproducenten, lokale en regionale overheden, architecten, private bouwheren, onderzoekers en andere organisaties hun engagement om in de toekomst circulair bouwen in Vlaanderen tot dagelijkse realiteit te maken. Ook Redactiebureau Palindroom en architectura.be zetten mee hun schouders onder dit project.

De organisaties die betrokken zijn bij de Green Deal starten experimenten en brengen hun kennis en ervaring samen in een lerend netwerk. Ze testen tools, methodieken en nieuwe vormen van ketensamenwerking uit.

Daarnaast werkt een onderzoeksgroep ondersteunend aan de zogenaamde ‘randvoorwaarden’: dat zijn juridische, economische en andere drempels die we gaandeweg tegenkomen. Data en ervaringen uit de experimenten voeden dit onderzoek. Samen worden oplossingen geformuleerd. Zo’n vier keer per jaar brengt Vlaanderen Circulair de deelnemers van de Green Deal samen om hen te inspireren met Vlaamse en buitenlandse cases.

 

Voortrekkersrol

Ook Redactiebureau Palindroom, de drijvende kracht achter Architectura.be, ondertekende de Green Deal. Zaakvoerder Rik Neven licht toe: “Architectura.be was er als één van de eersten bij om zich achter deze Green Deal te scharen. Niet alleen omdat we sowieso alle nieuwe ontwikkelingen inzake architectuur op de voet willen opvolgen, maar meer nog omdat we met architectura.be een voortrekkersrol willen spelen in duurzaamheid.”

Architectura.be is ook ambassadeur van de actie ‘Sign for My Future’, en organiseerde op Batibouw ook al een debat over de ecologische impact van de bouwsector. Circulair bouwen sluit daar ook perfect bij aan, zegt Rik Neven: “We zijn ervan overtuigd dat circulair bouwen de enige weg is om een dam op te werpen tegen de roofbouw op onze grondstoffen en op de steeds sterker wordende bedreiging van de CO2-uitstoot."

 

Dossier

Architectura.be wil die boodschap zo adequaat en informatief mogelijk overbrengen bij haar doelgroep, zijnde de architecten. "Onder meer door deel te nemen aan deze Green Deal, maar ook door op Architectura.be blijvende aandacht te besteden aan circulair bouwen. We hebben hierover al een rijkgevuld dossier samengesteld, maar dat zien we nog maar als een begin. Wordt vervolgd!”

Ook talloze klanten en partners van Architectura en/of Circubuild ondersteunen circulair bouwen. Onder meer deze organisaties zetten mee hun schouders én hun handtekening onder de Green Deal: Derbigum, Mosa, Reynaers Aluminium, Cenergie, Democo, Gyproc, Interalu, Houben, Isover, Knauf, Jaga, Schüco, Tata Steel, WoodInc, Wienerberger; Tarkett, A2o, Archipelago, Boydens, Isoproc, JuuNoo, Nav, Pixii en VK A&E. 

Deel dit artikel:

Onze partners