GRO nu beschikbaar in de drie gewesten
De GRO-versie voor de drie Belgische gewesten is sinds kort een feit. Voorheen was het instrument dat opdrachtgevers en ontwerpers kunnen gebruiken om de duurzaamheid en circulariteit van een (ver)bouwproject te meten en vergroten enkel in Vlaanderen beschikbaar.
De eerste intergewestelijke versie van GRO kreeg logischerwijs de naam GRO 2025 en bouwt voort op de laatste – Vlaamse – versie van het duurzaamheidsinstrument, GRO 2020.3. Het gaat om de vierde herziening. Onder meer het circulaire luik kreeg een grondige update.
Het Facilitair Bedrijf, dat de eerste drie versies van GRO ontwikkelde, werkte voor de realisatie van GRO die ook in Brussel en Wallonië gebruikt kan worden samen met de Waalse overheid, Leefmilieu Brussel en een groot aantal architecten en andere bouwprofessionals.
Leidraad in alle fases van een (ver)bouwproject
De trouwe lezer van Circubuild kent GRO, maar voor wie het in Keulen hoort donderen bij het lezen van het drieletterwoord: GRO is een handleiding om duurzaamheid integraal mee te nemen in alle fases van (ver)bouwprojecten. De tool, bruikbaar voor alle gebouwtypologieën van elke schaalgrootte, is dan ook bedoeld voor opdrachtgevers, architecten en studiebureaus die circulaire, comfortabele en veerkrachtige gebouwen willen creëren.
Net als bij de ontwikkeling van de laatste versies van GRO kregen Bureau Bouwtechniek, arcipelago en Mezure het vertrouwen om de ondersteunende taken te coördineren. Bureau Bouwtechniek zal in opdracht van Het Facilitair Bedrijf, Service Public de en Leefmilieu Brussel en met ondersteuning van archipelago de nieuwe versie van de GRO ook promoten en de toepassingen ervan faciliteren, onder meer als beheerder van de helpdesk en met het geven van opleidingen.
GRO 2025 is hier te downloaden.
Opleidingen
De drie gewesten organiseren de komende weken samen enkele opleidingen rond het gebruik van GRO 2025. De data zijn te vinden op deze pagina, waar je je ook kunt inschrijven voor een of meerdere van de sessies.