Groen beton voor het eerst op grote schaal toegepast in Mechelen

Voor het eerst in ons land wordt deels gerecycleerd beton toegepast op grote schaal. De primeur is voor Mechelen, waar Jacobs Beton uit Sint-Katelijne-Waver 5.000 m³ van dat beton, ook groen beton genoemd, levert voor de bouw van de nieuwe woonwijk Komet, langs de Koningin Astridlaan. Jacobs Beton werkte voor de ontwikkeling van het groene beton niet alleen samen met Revive, dat het project ontwikkelt, maar ook met VK Architects & Engineers en DEMOCO, respectievelijk studiebureau en aannemer in het project.

Revive heeft er een doel van gemaakt van Komet, op de site van een voormalige vatenfabriek, de duurzaamste woonwijk van Mechelen te maken. Zo zullen de 314 appartementen worden verwarmd zonder fossiele brandstoffen – met warmtepompen – en komt er op de daken in totaal meer dan 2.000 m² aan zonnepanelen. De architecten, Binst Architects en Areal Architecten, voorzagen ook in 1,5 ha aan groen.

Maar het duurzame zal hem dus ook zitten in het groene beton van Jacobs Beton uit het nabijgelegen Sint-Katelijne-Waver. Het familiebedrijf kreeg voor dat product, waarin 30% van de natuurlijke granulaten vervangen werd door gerecycleerde granulaten, een BENOR-label, wat betekent dat het groene beton niet langer aan één specifiek project verbonden is. Doordat Jacobs Beton het beton niet meer voor elk project moet laten testen en goedkeuren, kan het bedrijf het voortaan op industriële schaal verdelen. Daarin verschilt het van enkele concurrenten die ook al experimenteerden met deels gerecycleerd beton – en het slechts toegepast zagen in kleinere projecten. Die moeten het nog steeds voor elk nieuw project opnieuw laten testen om een goedkeuring te krijgen.


Gamechanger

Kurt Jacobs runt Jacobs Beton samen met zijn broer Erik. Meer dan tien jaar geleden begonnen ze te onderzoeken of ze betonpuin konden recycleren om te hergebruiken in nieuw beton. Op die manier kon het bedrijf zelf de kwaliteit bewaken van dat nieuwe, duurzame beton. Enkele jaren geleden resulteerde dat onderzoek in een hoogwaardig en gecertificeerd granulaat. Het groene beton van Jacobs Beton bevat dus 30% van dat gerecycleerde granulaat, het (voorlopig) maximaal toegestane percentage om nog aanspraak te maken op een BENOR-label.

Voor de ontwikkeling van het duurzame beton, dat een gelijkwaardige kwaliteit heeft als de gebruikelijke standaard, werkte Jacobs Beton nauw samen met Revive en ook met VK Architects & Engineers en Democo, respectievelijk studiebureau en aanemer in het project. Waar Kurt Jacobs spreekt van een ware gamechanger, hebben de genoemde partners het over een mijlpijl, omdat volgens hen met het groene beton écht iets kan worden gedaan aan de verduurzaming van de bouwsector, waarin, zo weet Revive, het materiaalgebruik verantwoordelijk is voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot en voor 30% van de globale afvalberg. Voor de bouw van Komet is een goeie 15.000 m³ beton nodig. 5.000 m³ daarvan zal het groene beton van Jacobs Beton zijn, wat dus overeenkomt met een besparing van zo'n 1.500 ton natuurlijk betongranulaat, of, volgens Revive, 50 grote vrachtwagens die van de steengroeves in Wallonië naar de werf moeten rijden, goed voor 7.500 km zwaar transport. Koen Feyaerts, Project Engineer C&S bij VK Architects & Engineers: “Als studiebureau met focus op duurzaamheid, was het voor ons logisch om met Revive in dialoog te gaan – gezien zij daar ook veel waarde aan hechten – met als doel om beton met gerecycleerde betongranulaten te gebruiken voor het Komet-project. Dit is voor ons vooral een kwestie van je verantwoordelijkheid nemen. Onze business, de bouwsector, is immers verantwoordelijk voor 50 procent van alle grondstoffen die de mens ontgint. Het is dus simpelweg onze plicht om daar iets aan te doen, door de hoeveelheid sloopafval te minimaliseren.”

De eerste gebouwen waarin het deels gerecycleerde beton wordt toegepast, zijn inmiddels in opbouw. Het beton zal dienen voor de funderingen, wanden, balken en vloerplaten. Eind 2022 moet de eerste fase van Komet, goed voor 128 woongelegenheden, klaar zijn.

De ingesloten video is een kort nieuwsitem dat de regionale televisiezender in Mechelen RTV bracht over het groene beton in de Komet-wijk.

Deel dit artikel:

Onze partners