GROHE, toonaangevend wereldmerk in de sanitairsector, sluit zich aan bij Madaster België. Het aantal Belgische zogenaamde Max-partners van Madaster, de marktleider in digitale materiaal- en productpaspoorten, komt daarmee op 22 te liggen. “Behalve gebouweigenaars zien ook fabrikanten van bouwmaterialen de voordelen in van het digitaal documenteren van hun producten voor het stimuleren van hergebruik in de bouwsector”, zegt Johan Klaps, directeur van Madaster België. GROHE is de derde fabrikant die zijn producten toevoegt aan Madaster België, na Beddeleem en Interalu.
In de laatste fase voor de brede uitrol van Madaster in ons land, een digitaal platform dat fungeert als bibliotheek en generator van materiaalpaspoorten, ging Madaster ook hier – zoals eerder in de andere landen waar het platform vandaag operationeel is – op zoek naar zogenaamde Max-partners. Dat zijn bedrijven die een contract voor twee jaar ondertekenen en vervolgens alle mogelijke Madaster-licenties en -opleidingen krijgen. Madaster neemt de Max-partners echt bij de hand: het helpt hen hun eerste projecten op te laden, organiseert netwerkmeetings … De Max-versie van Madaster, die sinds oktober vorig jaar online is maar enkel te gebruiken is door de Max-partners, is ook voor Madaster zelf interessant: de feedback van de Max-partners helpt het platform de laatste puntjes op de i te zetten voor de grote lancering bij het brede publiek. Met CONIX RDBM Architects, Beddeleem en Interalu telt Madaster België al drie Max-partners die ook Circubuild-partner zijn.
Ook GROHE, sanitair marktleider, heeft nu besloten zijn uitgebreide gamma aan onder meer kranen, baden en toiletten, een langer leven te bieden door ze toe te voegen aan Madaster België. Architecten, aannemers en ontwikkelaars zullen zodra Madaster België operationeel is voor het grote publiek dus specifieke producten van GROHE in Madaster kunnen kiezen tijdens de ontwerpfase van een project. Dat maakt het voor GROHE mogelijk zijn producten na verkoop te lokaliseren en op het einde van de levensduur – of tijdens de renovatie of afbraak van het gebouw – terug te nemen om ze een tweede leven te schenken of er onderdelen van te hergebruiken in nieuwe producten. De beschikbaarstelling van het GROHE-gamma op Madaster België betekent dus een enorme boost voor de circulariteit in de sanitaire sector.
“Belangrijk signaal”
“GROHE is na Beddeleem en Interalu al derde producent die zich engageert om zijn producten te delen in Madaster”, zegt Johan Klaps, directeur van Madaster België. “Producenten zien steeds meer het belang in van het delen van data om zo de circulaire bouweconomie een serieus handje te helpen in haar ontwikkeling. Dat zo’n toonaangevende speler in de sanitaire sector de stap zet naar een productenpaspoort is een belangrijk signaal naar de hele bouwsector.”
“We weten dat Europa een productenpaspoort wil verplichten om eindgebruikers een inkijk te geven in het productieproces en de impact van het product op de omgeving”, gaat Klaps voort. “Door zijn gamma te delen op Madaster loopt GROHE voor op die toekomstige regelgeving. Madaster blijft zijn platform doorontwikkelen en zijn klanten zullen zo altijd aan die nieuwe regelgeving voldoen. Zo is het vandaag ook al mogelijk om digitale marktplaatsen waar herbruikbare producten en materialen verkocht worden te koppelen aan Madaster. Als de markt er klaar voor is, zullen architecten en aannemers met Madaster meteen herbruikbare materialen en producten in kunnen zetten bij het ontwerp van hun gebouw.”
“GROHE en zijn moederbedrijf LIXIL nemen als markleider in sanitaire watertechnologie voortdurend toekomstgerichte innovatieve initiatieven”, zegt Kristof Vanisterbecq, Leader Projects Belux bij LIXIL voor de EMENA-regio. “Duurzaamheid is één van de vier strategische merkpijlers van GROHE. Binnen dat kader streven we ernaar om zo snel als mogelijk over te schakelen naar een volledig circulaire onderneming.” Naast het toevoegen van zijn gamma aan Madaster België om het hergebruik ervan te stimuleren, zet GROHE bijvoorbeeld ook in op circulariteit door productontwikkeling op basis van de Cradle to Cradle-principes. Heel wat producten verkregen dan ook al het gelijknamige certificaat.
Madaster België is nog steeds op zoek naar Max-partners. Pas daarna zal het platform opengesteld worden voor het brede publiek. Het is nog niet duidelijk of dat nog dit jaar het geval zal zijn. Momenteel telt Madaster België dus al 22 Max-partners. Dat zijn: ontwikkelaars Ghelamco, O3 Development, CORES Development, Immobel, Nextensa en Whitewood; architectenbureaus Binst Architects, YUGENING architecture, CONIX RDBM Architects, assar en mortelmans van tricht architects; aannemers Cordeel en Jan De Nul Group; de stad Antwerpen; consultants BDO, TBDG, Drees & Sommer, GSJ advocaten, Arcade en dus Interalu, een producent van systeemplafonds, Beddeleem, tegelijk fabrikant en totaalafwerkingsbedrijf en nu dus ook GROHE.
Wat was Madaster ook alweer precies?
Voor wie nog even wat opfrissing nodig heeft over het hoe en waarom van Madaster vatten we nog kort even samen: Madaster is ontstaan naar een idee van de Duits-Nederlandse architect Thomas Rau. Het is een online register van materialen, producten en elementen die in vastgoed zijn toegepast. Het genereert materiaalpaspoorten voor gebouwen en geeft gebouweigenaars inzicht in de financiële en circulaire waardering en C02-impact van een gebouw en het hergebruikpotentieel ervan. Ze kunnen in Madaster ook kiezen voor toegang tot applicaties en diensten van derden, zoals taxaties, marktplaatsen voor herbruikbare materialen en vastgoedbeheer. Alle informatie is veilig centraal opgeslagen en altijd gemakkelijk en online beschikbaar voor de gebouweigenaar en zijn interne en externe relaties. Madaster dient als een 'single-access-point' om eigendomsgegevens te benutten en om ambities te realiseren en te overstijgen gedurende de volledige levenscyclus van een gebouw.