GROHE lanceert eerste Cradle to Cradle Certified-producten

Met afvalrecyclagepercentages van 99% en een gebruik van messing met recyclingspercentages tot 80%, heeft GROHE al mooie stappen gezet op het vlak van circulair produceren. Het wereldmerk zet nu een volgende stap door zijn vier bestverkopende producten te lanceren als Cradle to Cradle Certified-varianten. De vier producten behaalden zelfs het Gold-niveau.

Na de overschakeling op CO2-neutrale productie in april 2020 en de vervanging van alle plastic componenten in productverpakkingen door milieuvriendelijke alternatieven in 2021, versterkt GROHE nu opnieuw zijn inzet voor een duurzame transformatie. Het verwijst daarbij naar het Global Risk Report 2021 van het Economisch Wereldforum, dat ondubbelzinnig stelt dat het de hoogste tijd is om de overconsumptie van grondstoffen te bestrijden. De crisis op het gebied van natuurlijke grondstoffen, een gevolg van menselijke overexploitatie en/of wanbeheer van kritieke natuurlijke grondstoffen, wordt erin gerangschikt als het vijfde toprisico qua impact en zal, zo staat te lezen in het rapport, naar verwachting binnen de komende vijf tot tien jaar een kritieke bedreiging worden.

De vier bestverkopende producten van GROHE kregen probleemloos een Cradle to Cradle Gold-gecertificeerde variant. Om dat mogelijk te maken, sloeg GROHE de handen in elkaar met verschillende partners en putte het natuurlijk inspiratie uit het revolutionaire Cradle to Cradle-ontwerpconcept dat steeds belangrijker wordt voor wie streeft naar een meer circulaire economie. In tegenstelling tot het lineaire model stelt het Cradle to Cradle-ontwerpconcept GROHE in staat om het gebruik van nieuwe grondstoffen drastisch te verminderen. Een product wordt ontworpen en vervaardigd met de bedoeling om de onderdelen ervan in hun eindfase te hergebruiken voor de creatie van nieuwe producten.

Het concept is een benadering voor het ontwerpen van intelligente producten, processen en systemen die rekening houdt met de volledige levenscyclus: alle materialen worden gezien als bouwstoffen in gesloten biologische of technische cycli. Het concept maakt een onderscheid tussen consumptiegoederen, bijvoorbeeld natuurlijke vezels of detergenten, die biologisch afbreekbaar zijn enerzijds en dienstverlenende producten zoals bijvoorbeeld kranen die worden afgebroken tot hun oorspronkelijke materialen anderzijds. Grondstoffen kunnen dus potentieel eindeloos worden hergebruikt wat betekent dat de Cradle to Cradle-aanpak veel verder gaat dan het conventionele recycleren van producten. Cradle to Cradle Certified-producten zijn dus milieuvriendelijk, gezond en recycleerbaar.


Precedent scheppen


"Er ligt op circulair vlak een enorme kans voor innovatie in de bouwsector, aangezien die meer dan 50% van het wereldwijde materiaalverbruik voor haar rekening neemt", zegt prof. dr. Michael Braungart die het Cradle to Cradle-ontwerpconcept samen met William McDonough heeft ontwikkeld. "GROHE speelt een belangrijke rol in het scheppen van het precedent dat circulariteit in de sanitaire sector wel degelijk mogelijk is."

GROHE's onderzoekslaboratorium in Hemer in Duitsland speelde een cruciale rol in het traject naar de eerste Cradle to Cradle Certified-producten van het wereldmerk. "Om een certificering te behalen worden de volgende vijf categorieën van een product geëvalueerd: afkomst en hergebruik van het materiaal, hernieuwbare energie, waterbeheer en sociale rechtvaardigheid. Aan elk product wordt vervolgens een prestatieniveau toegekend", zegt Torsten Meier, Leader Research and Development Fittings bij LIXIL International en Executive President Research and Development bij GROHE.Door alle onderdelen te evalueren, konden we meer inzicht krijgen in onze producten en die kennis gebruiken we dan voor toekomstige productontwikkelingen."


Drie kranen en doucheglijstangset


De producten waar het om gaat, zijn de kranen GROHE BauEdge S-Size, GROHE Eurosmart S-Size en GROHE Eurosmart Kitchen en de GROHE Tempesta-doucheglijstangset. Bovendien wordt de duurzame impact van GROHE BauEdge en GROHE Eurosmart versterkt met SilkMove ES-technologie, waarbij ES staat voor energiebesparing. Die technologie voorkomt het onnodig gebruik van warm water door alleen koud water te leveren met de kraanhendel in de middelste stand. Op die manier kan GROHE's SilkeMove ES-technologie helpen om de CO2-voetafdruk van een gebouw te verkleinen. Dat is enorm belangrijk omdat naast de bouwsector vooral ook gebouwen zelf bijna 40% van de wereldwijde CO2-emissies veroorzaken.


Binnenkort ook terugname


"Circulariteit is een lange weg en we staan nog maar aan het begin", verklaart Thomas Fuhr, Leader Fittings bij LIXIL International en co-CEO Grohe AG. "Ik ben erg trots dat we deze uitstekende resultaten hebben bereikt. Het is onze plicht om een mentaliteitsverandering in de sector teweeg te brengen. De Cradle to Cradle Certified-productstandaard geeft ons een kader om op een andere manier naar de levenscyclus van producten te kijken. We moeten een product zien als een verzameling waardevolle grondstoffen, en ervoor zorgen dat alleen materialen gebruikt worden die niet schadelijk zijn voor mens of milieu. Dat is de enige manier om een beter leven voor toekomstige generaties te garanderen."

GROHE wil in de toekomst ook voor andere producten het Cradle to Cradle-certificaat behalen. Daarnaast wil het ook werk maken van terugnameprocessen voor afgedankte Cradle to Cradle-kranen.

Deel dit artikel:

Onze partners