Grootschalig geothermisch warmtenet voor nieuws Brugs stadsdeel

37.500 boormeters. Zo groot wordt het geothermische warmtenet dat de gebouwen van BULA, een nieuw stadsdeel in Brugge naar een ontwerp van Olivier Salens Architecten, zal voorzien van warmte in de winter en koeling in de zomer. Daarmee is het bij de grootste in ons land. Geothermie of het gebruik van aardwarmte wordt algemeen beschouwd als een bron om te verwarmen en koelen die past binnen de filosofie van circulair bouwen, omdat het een fossielvrije energiebron betreft en er geen CO2-uitstoot mee gepaard gaat.

BULA ontstaat uit de herontwikkeling van de Veemarkt en de grond errond, een belangrijke historische site in Brugge. De Veemarkt is een oude markthal waar van 1952 tot 219 wekelijks vee werd verhandeld. In 2019 kocht projectontwikkelaar Global Estate Group de verlaten site van ongeveer 34.000 m² – ongeveer vijf voetbalvelden – met als doel er een bruisend stadsdorp van te maken waar wonen, werken, ondernemen en ontspannen hand in hand gaan. Recent wordt officieel het startschot gegeven voor de sloop en aansluitend de bouwwerken.

Het hart van de site wordt het nieuwe marktplein van 5.400 m² met bijbehorend park van 3.400 m². Global Estate Group bouwt op het marktplein een moderne markthal in glas en hout. Rondom die nieuwe markthal zal in de toekomst elke week de zondagsmarkt kunnen doorgaan, die overigens ook tijdens de werken zal blijven doorgaan op een tijdelijk marktplein op de site. Rond het marktplein en de groene parkzone komen tien gebouwen waar verschillende functies zoals wonen, werken, ondernemen, winkelen en ontspannen hun plaats hebben. ​ ​

De gebouwen zullen slechts 35% van de site bestrijken, 65% blijft onbebouwd en wordt omgetoverd tot een grote parkzone – het centrale park incluis – met wandel- en fietspaden, maar ook een speelzone, petanquevelden en een fontein.

Meer over de architecturale kwaliteiten van het project lees in je in dit artikel van onze zusterwebsite Architectura. Circulair bouwen was voor de architecten immers niet meteen een uitgangspunt wat het ontwerp van de gebouwen betreft.


250 boringen

Toch verdient het project een plaats op Circubuild, omdat het goed is voor een van de grootste geothermische warmtenetten tot dusver in ons land. Het is goed voor maar liefst 250 boringen tot een diepte van telkens 150 meter, of 37.500 boormeters in totaal. 

Alle woningen, kantoren, winkels en horecaruimtes zullen verwarmd worden in de zomer en gekoeld in de winter met één collectieve energiecentrale die wordt aangesloten op het geothermische warmtenet. De woningen, kantoren, winkels en horecaruimtes krijgen een warmtepomp, zodat de energievoorziening op de hele site fossielvrij en CO2-neutraal is.

Het energetische plaatje van BULA kleurt ook nog om andere redenen groen. Zo zal stroom zo veel als mogelijk worden opgewekt via zonne-energie. Global Estate Group is van plan om een 300-tal zonnepanelen te plaatsen op de daken, goed voor een totaal vermogen van 120 kWp. Alle gebouwen zijn daardoor bijna-energieneutraal.

Er worden ook groendaken aangelegd en er komen 81 laadpalen in de publieke parking. Ook wordt autodelen binnen het project overwogen.

Deel dit artikel:

Onze partners