Gyproc beperkt snijafval nog verder met innovatieve maatwerkpakkettenmachine

Na de succesvolle lancering van zijn unieke maatwerkpakketten, nam Gyproc in zijn fabriek in Kallo een nieuwe, innovatieve zaagmachine in gebruik die de gipsplaten voor zijn maatwerkpakketten nóg efficiënter verzaagt en sorteert. Met de zaagmachine, uniek in België, reduceert de fabrikant van gipsplaten zijn snijafval nog verder.

De computergestuurde zaagmachine betekent een enorme automatiserings- en efficiëntieslag. Voor de machine aan het werk kan, worden de wanden per ruimte met behulp van Gyprocs nieuwe BIM-plug-in efficiënt opgedeeld in gipsplaten en wordt de werkvolgorde bepaald. Na controle en akkoord van de klant gaan de tekeningen het zogenaamde order management systeem (OMS) van Gyproc in. Dat OMS sluist alle informatie vervolgens door naar de zaagmachine, waarbij robots de juiste gipsplaten selecteren, op maat zagen en in de juiste volgorde stapelen, klaar om verpakt te worden en op de werf te worden afgeleverd. Omdat het proces volledig gedigitaliseerd en geautomatiseerd plaatsvindt, wordt niet alleen tijd bespaard, maar is ook de foutenmarge veel lager. De nieuwe zaagmachine zorgt ook voor een daling van de logistieke kosten en minder snijafval en stof op de werf.

Door een doordacht versnijdingsproces minimaliseert de machine ook het snijafval bij de productie van de gipsplaten zelf. De weinige reststroken die nog overblijven, gaan meteen naar de naastgelegen gipsrecyclagefabriek.

Dankzij de nieuwe zaagmachine, die Saint-Gobain, de Franse groep boven Gyproc, zelf ontwikkelde en die uniek is in België, kan een aannemer zijn productiviteit volgens Gyproc aanzienlijk verhogen. Zodra het bestelde maatwerkpakket op de werf is toegekomen, kan de plaatser de gipsplaten immers direct op volgorde monteren in een ruimte, zonder aanvullende handelingen zoals het versnijden van het materiaal.

De nieuwe zaagmachine in de fabriek in Kallo moet Gyproc helpen, door het beperken van zaagafval en het minimaliseren van logistieke bewegingen, zijn streven te bereiken om tegen 2030 40% minder CO2 uit te stoten.

Deel dit artikel:

Onze partners