Hands-onopleiding over circulair bouwen

VIBE en Howest starten op 24 september met een nieuwe editie van het postgraduaat Circulair Bouwen. De organisatoren noemen het zelf de eerste allesomvattende hands-onopleiding in Vlaanderen over de revolutionaire visie op bouwen. Het postgraduaat maakt je wegwijs in de principes achter circulaire stedenbouw én circulair gebouwontwerp. Wie circulair bouwt, doet dat volgens VIBE en Howest immers op de fundamenten van een circulaire omgeving. 

De eerste module over circulaire stedenbouw, van september 2021 tot januari 2022, reikt je de handvatten aan om de transitie naar circulaire gemeenten en steden aan te zwengelen. Dan gaat het over kringloopsluiting zoals bijvoorbeeld het hergebruik van sites en gebouwen, modulair en veranderingsgericht bouwen, lokale energieopwekking en -opslag … , maar ook over korte ketenintegratie - stadslandbouw, lokale bouwmaterialen, hergebruik van restwarmte … - en nieuwe samenwerkings- en participatiemodellen en beleidsinstrumenten. De tweede module, Circulair Gebouwontwerp, maakt je wegwijs in alle aspecten van het circulaire bouwproces. Je wordt volledig ondergedompeld in de wereld van de circulaire bouweconomie. Niet enkel op het vlak van materialen, maar ook op het gebied van energievoorziening en waterhuishouding zoek je naar een andere manier van ontwerpen en bouwen. Ook de volgorde van het bouwproces, de actoren die inspelen op elkaar en de mogelijke scenario’s worden getoetst.

Het postgraduaat omvat kennisoverdracht, discussie, voorbeeldprojecten, studiebezoeken en een praktijkoefening. Na de theorielessen ‘s morgens pas je de inzichten direct toe op een concrete case. Dankzij die combinatie worden de studenten gevoed met actuele informatie en kennis, leren ze van elkaar, leren ze kritisch nadenken en leren ze de theorie om te zetten naar de praktijk.

VIBE en Howest omschrijven het postgraduaat als dé opleiding voor de vernieuwers binnen de bouwwereld, temeer omwille van het feit dat de deelnemers informatie uit eerste hand krijgen: gekende namen binnen de circulaire (bouw)wereld zoals Luc Eeckhout (evr-architecten), Felix Aerts (Toestand vzw), An Eijkelenburg (OVAM), Erik Grietens (Bond Beter Leefmilieu), Sabien Windels (Roof Food) en Peter Tom Jones (KU Leuven) maken hun opwachting. Architect-stedenbouwkundige Eva Heuts (VIBE), ingenieur-architect Mieke Vandenbroucke (VIBE) en architect Hannelore Goens (Howest) nemen de vaste begeleiding van de opleiding voor hun rekening.


Praktische gegevens

Module 1: van 24 september 2021 tot 28 januari 2022, de lessen vinden telkens plaats op vrijdag. 

Module 2: van 18 februari tot 17 juni 2022, de lessen vinden telkens plaats op vrijdag.

De lessen gaan door in Howest, Campus Brugge Station, in de Rijselstraat 1 in Brugge.

Je hebt de keuze uit verschillende opties:  

  • je kan de volledige opleiding volgen (module 1 en module 2);
  • je kan kiezen om maar één semester te volgen (module 1 of module 2);
  • je kan kiezen om enkel de theoretische lessen te volgen van module 1 en/of module 2 (ter plaatse of via livestream);
  • je kan kiezen om een enkele les te volgen (ter plaatse of via livestream).

Inschrijvingsgeld: 

  • €3.000 voor de volledige opleiding (module 1 en module 2) 
  • €1.850 voor de aparte modules (module 1 of module 2) 
  • €1.850 voor de theorie (module 1 en module 2) 
  • €1.200 voor 1 semester theorie (module 1 of module 2) 
  • €150 voor 1 les

VIBE-leden en -bouwpartners hebben recht op 10 procent korting. De opleiding komt in aanmerking voor de kmo-portefeuille.

Inschrijven kan via deze link.

De uitwerking van de opleiding werd gerealiseerd met de steun van het ING Fonds voor een meer Circulaire Economie, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Deel dit artikel:

Onze partners