Hans Cools (Wienerberger): “Innoveren op vlak van circulair bouwen blijft prioriteit”

“Het is niet omdat we al heel wat producten voor circulair bouwen op de markt hebben gebracht, dat we op onze lauweren gaan rusten. We blijven werken aan een duurzame toekomst en circulair bouwen speelt daarin een grote rol. Innovaties op dat vlak zijn voor ons dan ook een prioriteit.” Aan het woord is Hans Cools, product manager bij Wienerberger. Wij hadden een gesprek met hem over het belang van circulair bouwen, het effect ervan op de bedrijfsvoering en enkele referentieprojecten van de producent van bakstenen en andere keramische bouwproducten.

“De steeds grotere aandacht voor circulair bouwen heeft ervoor gezorgd dat wij van architecten, bouwheren en aannemers steeds vaker de vraag kregen naar circulaire oplossingen”, begint Hans Cools te vertellen. “Omdat bijdragen aan een meer duurzame manier van bouwen met innovatieve keramische bouwoplossingen al veel langer deel uitmaakte van het DNA van Wienerberger, was de verdieping in het thema circulair bouwen voor ons niet meer dan een logische volgende stap binnen een holistische benadering van duurzaam bouwen. We zijn vervolgens enerzijds gaan kijken hoe we onze bestaande producten meer circulair konden maken en anderzijds zijn we beginnen onderzoeken hoe we ons gamma konden uitbreiden met circulaire oplossingen.”

Dat resulteerde in enkele circulaire gevel- en dakoplossingen. “Zo hebben we het ClickBrick-systeem ontwikkeld, waarbij de speciaal daarvoor ontworpen gevelstenen met clips worden vastgemaakt aan elkaar. Ze zijn dus droog stapelbaar en kunnen daardoor verschillende malen worden hergebruikt in nieuwe projecten. Daarnaast zijn ook onze keramische gevelpanelen met de naam Argeton, maar ook kleidakpannen een mooi demontabel alternatief voor gevelbekleding. Heel vaak wordt uiteraard nog geopteerd voor traditionele gevelstenen. In dat geval kan met kalkmortel gemetst worden om hergebruik mogelijk te maken. Ook onze dakpannen kunnen met een panhaak of schroef worden vastgemaakt, zodat demontage en hergebruik worden gefaciliteerd.”


Mundo-a

Cools noemt ook enkele projecten waarin de genoemde oplossingen werden toegepast. “Bij de bouw van het Red Cross Hospital in het Nederlandse Beverwijk (foto), een ontwerp van Leeuwenkamp Architecten, werd ons ClickBrick-systeem gebruikt. Spectrum, een nieuw kantoorgebouw in Brussel naar een ontwerp van Jaspers-Eyers Architecten, werd dan weer bekleed met onze Argeton-panelen. Mundo-a in Borgerhout, een gebouw ontworpen door B-architecten, waar met Pixii en VIBE vzw twee experten in duurzaam bouwen hun kantoren hebben, werd bekleed met dakpannen van Wienerberger, die speciaal voor het project een groene glazuurlaag kregen. De keuze voor de Koramic Vlaamse Pan 401 werd deels ingegeven door de voorwaarde dat Mundo-a een gezond gebouw moest zijn waarbij bio-ecologische materialen werden gebruikt, wat de kleidakpannen, gemaakt van lokale en natuurlijke materialen, uiteraard zijn. Bij een project in Spermalie (foto) van architect Gino Debruyne werden onze stenen dan weer gemetst met kalkmortel, zodat ze later herbruikbaar zijn. Ook bij een circulair proefproject in Kortrijk, waren we betrokken. Daar worden gerecupereerde gevelstenen en pannen gecombineerd met nieuwe circulaire materialen van Wienerberger. Uiteraard wordt daarbij gebruikgemaakt van kalkmortel. Je ziet, het lijstje dikt al aardig aan.”


Circulaire verpakkingen

Wienerberger kijkt echter met een open vizier naar de toekomst. “Omdat het altijd nog beter kan”, zegt Cools. “In ons productieproces zoeken we steeds naar alternatieven om primaire grondstoffen te vervangen door secundaire grondstoffen of afvalstromen. Dan heb ik het zowel over recyclage van steenpuin als over afvalstromen uit andere sectoren. Daarnaast zoeken we op vlak van logistiek en verpakking ook naar circulaire oplossingen. Onze circulaire krimphoes, die we samen met verschillende partners, waaronder Valipac, ontwikkelden, viel al in de prijzen. Het is eigenlijk simpel: we willen met Wienerberger meewerken aan een duurzame toekomst en circulair bouwen speelt daarin een grote rol. Innovaties in dat thema zijn dan ook een prioriteit.”

Deel dit artikel:

Onze partners