De skyline van Amsterdam is sinds kort een bijzonder gebouw rijker. HAUT, aan de oevers van de Amstel, is met zijn 73 meter het hoogste hybride gebouw van Nederland. Doordat voor de bouw 2.800 m³ aan PEFC-gecertificeerd hout werd gebruikt, ligt de koolstofuitstoot van de woontoren, die werd ontworpen door Team V Architecture, 50% lager dan wanneer was gekozen voor een klassieke opbouw. De zonnepanelen op het dak en in de gevel leveren bovendien genoeg energie om het hele gebouw van elektriciteit te voorzien.
HAUT – een verwijzing naar hout maar ook naar het Franse woord voor hoog – opende vorig jaar na twee jaar ontwikkelen en drie jaar bouwen de deuren. Het gebouw telt 50 appartementen met oppervlaktes van 100 tot 225 m² en twee penthouses, gespreid over 21 verdiepingen. De insteek van ontwikkelaar Lingotto en Team V Architecture die luidde “hout waar het kan, beton of staal waar het moet”, leidde tot een hybride structuur met een kern en fundering van beton. Met 73 meter is de woontoren niet alleen het hoogste gebouw van Nederland met zoveel hout in de structuur, maar ook een van de hoogste hybride gebouwen ter wereld.
CO2-voetafdruk gehalveerd
De belangrijkste reden voor het gebruik van hout was de mogelijkheid om de koolstofuitstoot er aanzienlijk mee te verminderen. Door 2.800 m³ aan PEFC-gecertificeerd hout toe te passen, afkomstig uit Oostenrijkse bossen en respectievelijk geproduceerd en bewerkt door binderholz en Brüninghoff, ligt de koolstofuitstoot van het gebouw de helft lager dan wanneer voor een klassieke structuur was geopteerd. Daarenboven slaat de toren zolang hij er staat ook 1.800 ton CO2 op.
Op twee uur tijd kon de hoeveelheid hout die werd gebruikt in HAUT, opnieuw worden aangeplant.
Energieopwekkende gevel
Voor de gevel werd gebruikgemaakt van driedubbele beglazing en waar mogelijk recycleerbare materialen. In de gevel werden ook zonnepanelen geïntegreerd. Samen met de zonnepanelen op het dak genereren die genoeg energie om het hele gebouw van elektriciteit te voorzien.
De zonnepanelen maken HAUT in combinatie met een WKO voor koeling in de zomer, sensorgestuurde installaties en een lagetemperatuurvloerverwarming ook een van de meest duurzame woontorens van Europa.
Een daktuin en nestkasten voor vogels en vleermuizen dragen bij aan de biodiversiteit van de site.
BREAAM Outstanding
HAUT is met een score van 90,8% BREAAM Outstanding-gecertificeerd, een primeur voor Nederland. Wereldwijd is die erkenning aan slechts een handvol woontorens toegekend.
HAUT sleepte al heel wat architectuurprijzen in de wacht, onder meer de Nederlandse Nationale Houtbouwprijs.
Arup zorgde voor het nodige bouwadvies, JP van Eesteren realiseerde de woontoren.
Bouwen aan de toekomst met duurzaam hout
Duurzaam of circulair bouwen met hout, is pas écht duurzaam als daarvoor hout wordt gebruikt met een duurzaamheidslabel. Door gecertificeerd hout te specificeren, dragen architecten en aannemers bij tot bosbehoud. Zo wordt de materiaalketen gesloten. Hier lees je hoe duurzaam hout te kiezen voor je projecten.