Heel wat circulaire doeners genomineerd voor persoonlijke prijs op Belgian Construction Awards

De genomineerden voor de Belgian Construction Award in de categorie Bouwvrouw van het jaar, Bouwman van het jaar en Young Construction Personality zijn bekend. Meteen is ook de public voting geopend. De genomineerden werden gekozen door een zogenaamde mediajury, waar ook Rik Neven, zaakvoerder van Architectura en Circubuild, deel van uitmaakt. Opvallend: onder de kanshebbers zitten heel wat circulaire believers en doeners, wat toch een teken aan de wand is dat er toekomst zit in circulair bouwen. De Belgian Construction Awards worden uitgereikt op een gala-avond op 8 december in Brussel.

De Belgian Construction Awards worden jaarlijks georganiseerd door de mediaplatformen Bouwkroniek en La Chronique en geven een podium aan veelbelovende, creatieve en innoverende personen en projecten in de bouwsector. De prijs heeft acht categorieën: Bouwman van het jaar, Bouwvrouw van het jaar, Snelste groeier in de bouw, Climate Future Award, Belgian Construction Project Award, Smart Innovation Award, Communication Award en Young Construction Personality van het jaar. Die laatste categorie is nieuw sinds deze editie en wordt uitgereikt aan een persoon – jonger dan 35 jaar – werkzaam in de bouwsector die het afgelopen jaar een bijzondere prestatie heeft geleverd.


Verschillende beoordelingsporcedures

Afhankelijk van de categorie verloopt de beoordelingsprocedure anders. Voor de categorieën Climate Future Award, Belgian Construction Project Award, Smart Innovation Award en Communication Award kon men zich tot en met 30 september kandidaat stellen. Een vakjury zal de ingediende dossiers evalueren op basis van een aantal criteria die duidelijk aangegeven waren in het inschrijvingsformulier. De winnaar in de categorie Snelste groeier in de bouw wordt dan weer bepaald op basis van groeicijfers van het magazine Trends. In de categorie Bouwman van het jaar, Bouwvrouw van het jaar en Young Construction Personality van het jaar nomineerde een zogenaamde mediajury telkens drie kanshebbers en wordt gewerkt met public voting. Vandaag maakte Bouwkroniek en La Chronique die genomineerden bekend.

De categorie Bouwman van het jaar kent de volgende genomineerden:

  • Chris Van de Voorde, oprichter van JUUNOO, dat circulaire binnenwanden maakt en verkoopt;
  • Jan Vrijs, medeoprichter van Skilpod, dat geprefabriceerde duurzame woningen realiseert. Geen tiny houses of tijdelijke zorgwoningen, maar huizen voor het leven;
  • Ken De Cooman, mede-oprichter van BC-materials, een zijproject van BC architects & studies dat ecologische bouwproducten maakt uit Brussels grondverzet.

In de categorie Bouwvrouw van het jaar maken deze drie kans op een award:

  • Catherine Vangilbergen, Development Manager bij Van Roey Vastgoed;
  • Isabel Lapeirre, zaakvoerder van Lapeirre Woningbouw;
  • Valérie Vermandel, Chief Development Officer bij Whitewood.

Op de Young Construction Personality-award mogen deze drie genomineerden dan weer hopen:

  • Benjamin Eysermans, oprichter van BAO Living, dat met de Smart Adaptable Module of Slimme Aanpasbare Module (SAM) een duurzame en modulaire oplossing ontwikkelde waarin keuken, badkamer en waarin alle technieken van een woning vervat zitten;
  • Dorien Callaert, projectleider bij bouwbedrijf Dero Construct en ondervoorzitter van het JOBO, het Jong Ondernemend Bouwnetwerk van Embuild;
  • Thomas Poucke, CEO van Groep Huyzentruyt.


Opvallende link met circulair bouwen

Stemmen kan tot en met 25 november via deze link. Opvallend: onder de genomineerden zitten ook heel wat circulaire believers en doeners, wat toch een teken aan de wand is dat er toekomst zit in circulair bouwen. Chris Van de Voorde, Ken de Cooman en BC materials en Valérie Vermandel waren al eens laureaat van onze Circubuild-award. Ook Van Roey Vastgoed zet in zijn projecten meer en meer in op de principes van circulair bouwen, net als Groep Huyzentruyt. En Bao Living en Skilpod werden opgericht om de impact van de bouwsector op het milieu en de grondstoffenschaarste te beperken.

De mediajury van de Belgian Construction Awards werd deze editie gevormd door Rik Neven, zaakvoerder van Architectura en Circubuild, Jo Kusseneers van Bouwunie, Niko Demeester van Embuild, Koen Cypers van Bereal, Burt Riské van Trends Business Information, An Warrens van KDS Bouw & Renovatie en Els Jonckheere van Bouwkroniek.

Rik Neven en Els Jockheere zetelen ook in de vakjury die zich zal buigen over de ingediende projecten in de categorie Climate Future Award, Belgian Construction Project Award, Smart Innovation Award en Communication Award. Die bestaat verder uit Hervé Camerlynck van FEBELCEM; Christophe Hautier van ORI; professor aan VUB Architectural Engineering en VITO-onderzoeker Waldo Galle; Lars De Laet, ook professor aan VUB Architectural Engineering; Stijn Motsmans van het WTCB; Michiel den Dekker van AFAS Software; Ben De Swaef van Autodesk en Estelle Arijs van Bouwkroniek.

De prijsuitreiking gaat door op 8 december tijdens een galadiner in Brussel. Wil je er graag bijzijn? Dan kan je tot en met 1 december een tafel of stoel reserveren via deze link (395 euro per persoon).

Deel dit artikel:

Onze partners