Heel wat projecten met link met circulair bouwen bij laureaten Henry van de Velde Awards

In Bozar in Brussel werden op 7 februari de Henry van Velde Awards uitgereikt. Onder de 32 winnaars vielen ook heel wat producten of projecten te noteren met een link met circulair bouwen. Een overzicht.

Met de Henry van de Velde Awards zet Flanders DC projecten, producten en diensten in de kijker die de meerwaarde van design van zijn meest gevarieerde kant laten zien. Deze editie kende de prijs 14 categorieën: Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign bij OVAM, Business Innovation, Consumer, Crafts, Design Research, Digital Product, Environment, Graphics, Habitat, Spaces en Public. Zoals elk jaar maakte de jury eerst een voorselectie – dat gebeurde eind vorig jaar – van drie projecten per categorie, waarna er een publieke online voting volgde om per categorie een gouden, zilveren en bronzen medaille uit te reiken. Enkel in de categorie Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign by OVAM en Public – de publieksprijs – werd maar één winnaar aangeduid.


Goud voor No Time To Waste, Leaudegem en MiaCabana

No Time To Waste, een onderzoeksproject van Isabeau Goddé dat de mogelijkheden onderzoekt van pluis, een bijproduct van de textielindustrie, en mogelijks interessante producten kan opleveren om de bouwsector meer circulair te maken, behaalde de gouden Henry van de Velde Award in de categorie Design Research.

Leaudegem haalde de gouden Henry van de Velde Award binnen in de categorie Environment. In dat project voorzag HelloWater enkele huizen in Ledegem van een waterzuiveringssysteem op basis van planten, als duurzaam alternatief voor riolering.
K Bio, noodverlichting op basis van biocirculair materiaal ontworpen door studio PART in opdracht van ETAP Lighting, haalde brons in dezelfde categorie.

In de categorie Habitat won MiaCabana, een modulair uitbreidbare cabana ontworpen door iDNA voor Atrium Green, goud.
Zilver in deze categorie was voor Cango, een mobiele zorgwoning ontworpen door Yellow Window in opdracht van Hahbo.
Stroom, ontworpen door Studio Dott., behaalde in de categorie Habitat de bronzen plak. Stroom is een vernuftig ontworpen kabelgootsysteem dat technische leidingen wegwerkt. Het kan eenvoudig worden opgehangen op zo’n manier dat het herberuikbaar is.

In de categorie Graphics won een project dat met wat goede wil ook wel gelinkt kan worden aan circulair bouwen de gouden Henri van de Velde Award. Met het project Fontrescue willen Studio Brussels Lof en Jo Klaps oude letters die in openbare ruimte op gebouwen of grafstenen te vinden zijn, redden. Ze doen dat door letters die doorheen de tijd uit bepaalde woorden of zinnen verdwenen, op digitale wijze opnieuw te fabriceren, zodat ze woorden of zinnen weer kunnen worden aangevuld. Fontrescue was tevens de winnaar in de categorie Public of met andere woorden de winnaar van de publieksprijs.

Maarleerplek Leuven won de bronzen plak in de categorie Spaces. Het project omvat de circulaire inrichting van de bekende Silo’s en de aangrenzende Molens van Orshoven aan de Leuvense Vaartkom, naar een ontwerp van POLO Architects.

In de categorie Crafts was het project Glasstromen van designbureau Kuyckxmeers de zilveren winnaar. Glasstromen is een reeks van vazen, ontstaan uit een onderzoek naar toepassingen van moeilijk te recycleren glas.

Zilver in de categorie Business Innovation was voor EVOLVE 4EL23, een meervoudige brandstofmotor ontworpen door Pars Pro Toto in opdracht van Anglo Belgian Corporation die de overgang faciliteert van fossiele brandstof naar zero-carbonbrandstof. Hij kan gebruikt worden voor zowel energieproductie als voor het transport van goederen.

°Plug werd derde in de categorie Consumer. °Plug is een modulair lichtarmatuur in buisvorm gemaakt van aluminium dat een minimum aan materialen bevat en energiezuinig, moduleerbaar, herbruikbaar en recycleerbaar is. Het werd ontworpen door Frits Jeuris in opdracht van Eden Design.

In de categorie Digital Product was zilver voor Cocom, ontwikkeld door Bedja Design voor Cocom. Dat is een applicatie voor het flexibel huren en verhuren van ruimtes voor daggebruik dankzij space sharing.


Boek en expo

Meer info over alle winnaars vind je op de website van de Henry van de Velde Awards. Wil je nóg meer info, dan kan je op dezelfde website aan en democratische prijs ook de publicatie bestellen over de winnaars van de editie 2023. Het boek biedt onder meer ook een blik achter de schermen bij de winnaars. De teksten in de rijk geïllustreerde publicatie van 160 pagina’s zijn zowel in het Nederlands als in het Engels geschreven. De publicatie is ook te koop bij een aantal gespecialiseerde boekhandels.

Sinds de uitreiking loopt er in de foyer van de Bozar ook een expo over de winnende projecten en producten. De tentoonstelling is gratis te bezoeken. Op 3 april sluit ze de deuren.

Deel dit artikel:

Onze partners