Mechelen beschikt over een enorm rijke collectie aan erfgoed: duizenden kunstwerken, archeologische vondsten, historische voorwerpen, boeken … Om de unieke collectie nog beter te bewaren, werden oude industriële loodsen omgebouwd tot het gloednieuwe erfgoeddepot Depot Rato. Opvallend: de depotboxen in de loodsen werden volledig opgetrokken uit hennepblokken, een innovatief en duurzaam bouwmateriaal dat een ideale omgeving creëert voor het kwetsbare erfgoed en het gebruik van energieslurpende machines voor klimatisatie aanzienlijk vermindert. IsoHemp leverde de blokken.
Omdat erfgoed zo'n grote waarde heeft, moet het op een ideale manier bewaard worden. Daar zijn specifieke omstandigheden voor nodig. Zo moeten licht, temperatuur en luchtvochtigheid perfect op elkaar worden afgestemd. Vaak zijn voor het creëren van die condities complexe installaties nodig die bovendien enorm veel energie verbruiken.
Stad Mechelen wilde een duurzamere oplossing voor Depot Rato, zijn nieuwe erfgoeddepot, en kwam zo al snel uit bij hennepblokken. Dat 100% natuurlijke bouwmateriaal gemaakt van kalk, hennep en water heeft niet alleen een negatieve CO2-balans, het werkt ook vochtregulerend: het neemt een teveel aan vocht op geeft het vertraagd weer af, voor een continue ideale vochtigheidsgraad. Bovendien heeft het uitstekende isolatiewaarden, waardoor een stabiele binnentemperatuur ten allen tijde gegarandeerd kan worden.
Bob Van Poppel, dat Depot Rato bouwde, beaamt dat. “Het stadsbestuur koos voor hennepblokken vanwege hun klimaatneutrale eigenschappen. De vochtregulerende en thermische eigenschappen van de hennepblokken zorgen immers voor een aanzienlijke besparing op gesofisticeerde technieken.”
plek met rijke geschiedenis
Mechelen koos voor de nieuwe locatie van het erfgoeddepot voor de oude loodsen van de Société Belge des Ateliers Rateau in deelgemeente Muizen, een schitterend stukje industrieel erfgoed op zich. De loodsen werden in 1911 gebouwd om te fungeren als groot atelier waar turbines, pompen en ventilatoren werden geproduceerd. Hoewel de loodsen tijdens de twee wereldoorlogen flink beschadigd geraakten, bleef de productie er altijd draaien. Na de sluiting in 2003 nam de stad de loodsen over. Om ze twintig jaar later dus een herbestemming te geven als erfgoeddepot.
Omdat de loodsen zelf erfgoed zijn, was het belangrijk dat ze langs de binnenkant gerenoveerd werden zodat buitengevel zeker niet beschadigd geraakte. Ook in dat opzicht waren de hennepblokken een ideale oplossing. Hun technische kwaliteiten worden immers optimaal benut worden bij renovaties langs de binnenkant van een gebouw.
In het najaar van 2023 moet Depot Rato klaar zijn en worden alle erfgoedstukken ernaar overgebracht.