Hennepblokken dragen bij aan duurzame herbestemming oude elektriciteitscentrale

IsoHemp, producent van hennepblokken voor bouw- en renovatiedoeleinden, draagt met 940 m² hennepblokken bij aan de duurzame herbestemming van Transfo, een geklasseerde elektriciteitscentrale in Zwevegem. Het biogebaseerde isolatiemateriaal hennep heeft heel wat troeven op het vlak van duurzaamheid.

De oude elektriciteitscentrale Transfo in Zwevegem wordt momenteel volop gerenoveerd. Ze krijgt een tweede leven als kennis- en belevingscentrum. De centrale zelf doet inmiddels al dienst al evenementenhal, de stookolietank werd een duiktank en je vindt er ook een bedrijfsgebouw.

Het hele project zet hoog in op duurzaamheid. Eind juni kreeg het Europese project RE/SOURCED, dat mikt op de uitbouw van een circulair en zelfvoorzienend energiesysteem voor de nieuwe site, groen licht van de Europese Commissie. De Intercommunale Leiedal coördineert het ambitieuze project, waarbij het de bedoeling is dat het energiesysteem volledig wordt gevoed met lokaal geproduceerde hernieuwbare energie.

In de transformatie naar een duurzaam systeem, is het belangrijk dat de juiste materialen worden gekozen. Op het vlak van isolatie werd daarom voor hennepblokken gekozen. Daarvoor werd aangeklopt bij IsoHemp. “Voor ons bedrijf is dit een uitermate belangrijk project,” aldus Charlotte de Bellefroid, Marketing Manager bij IsoHemp. “Het is een werf die op veel publieke aandacht kan rekenen en een mooie illustratie van hoe we ons erfgoed kunnen verduurzamen met oplossingen die rekening houden met het milieu én de gezondheid.”

De elektriciteitscentrale is een geklasseerd gebouw en daarom is het niet verwonderlijk dat de materialen die worden gebruikt bij haar transformatie aan bepaalde normen moesten voldoen. “Onze hennepblokken bleken het materiaal bij uitstek te zijn voor de isolatie van de gebouwschil”, aldus de Bellefroid. “Onze 15 cm dikke blokken regelen op natuurlijke wijze de temperatuur in een gebouw dankzij hun vermogen om de opgeslagen warmte vrij te geven. Ook de vochtregelende capaciteit van onze hennepblokken is een pluspunt voor de renovatie van oude gebouwen. Dankzij hun hoge waterdampdoorlaatbaarheid fungeren de blokken immers als een waterbuffer die borg staat voor een permanent gezond binnenklimaat. Bovendien hebben onze blokken een negatieve koolstofvoetafdruk.”

“Het Transfo-project in Zwevegem is het soort renovatie waar wij graag onze schouders onder zetten: duurzaam en circulair, en dat alles in samenwerking met lokale, Belgische partners. Ondertussen werden onze hennepblokken geleverd en zijn de renovatiewerken al een eind opgeschoten. We kijken uit naar het resultaat”, besluit de Bellefroid.

Deel dit artikel:

Onze partners