Herbestemming Sint-Albertusschool (B+ architecten) bekroond met Limburgse baksteenaward

Tijdens een feestelijke awardceremonie op Corda Campus in Hasselt werden op dinsdagavond 25 oktober de allereerste Limburgse baksteenawards uitgereikt, een initiatief van BOUWUNIE Limburg. De circulaire herbestemming van de Sint-Albertusschool in Genk, door B+ architecten, won in de categorie utiliteitsbouw.

De afgelopen jaren organiseerde BOUWUNIE Limburg de wedstrijd Het Beste Bouwteam, waarin de nadruk vooral lag op de samenwerking en communicatie tussen de leden van een bouwteam bij de realisatie van een bouwproject. Met de Limburgse baksteenawards gaat BOUWUNIE Limburg nu een stapje verder. Niet alleen gaat de organisatie in deze wedstrijd op zoek naar het beste bouwteam, maar ook naar het project dat het beste scoort op architectonisch vlak. De nieuwe architectuurprijs wordt uitgereikt in twee categorieën: residentieel en utiliteitsbouw. Tot slot wordt er ook nog een project in de kijker gezet door het brede publiek.

Onder de winnaars viel met de herbestemming van de Sint-Albertusschool in Genk naar een multifunctioneel en cultureel buurtcentrum voor de wijk Zwartberg, naar een ontwerp van B+ architecten, dus ook een circulair project te noteren.


"Toonbeeld van circulair bouwen en ruimtelijk rendement"

Het project is volgens de jury een toonbeeld van circulair bouwen en ruimtelijk rendement, en werkt op het snijpunt van de verschillende lagen in de geschiedenis van het gebouw. “In dit project komen duurzaamheid, bouwbaarheid en vormgeving op een schijnbaar moeiteloze manier bij elkaar. De ontwerper is er magna cum laude in geslaagd om circulair bouwen en ruimtelijk rendement te integreren in een genereuze, karaktervolle én betaalbare architectuur. Het resultaat is een schoolvoorbeeld van hoe maatschappelijke relevantie niet ten koste hoeft te gaan van ontwerpkwaliteit en ontwerpplezier”, aldus de motivatie van de jury.

Op Circubuild brachten we eerder al een artikel over het project.

In de categorie was er ook een eervolle vermelding voor de afscheidsruimte in Houthalen-Helchteren, ontwerpen door architect Hans Maes.

Hans Maes schoot wel de hoofdvogel af in de categorie residentieel, met een woning in Houthalen. Het Beste Bouwteam van 2022 werd het team achter Tennisclub Katteberg in Bilzen, getrokken door FCS architecten, TC Bilzen, Rogebo en Jaraco. De publieksprijs ging – na een spannende strijd – dan weer naar Jeugdverblijfcentrum De Kalei in Dilsen-Stokkem , van Contour Architecten.


Uitgebreide jury

De jury selecteerde de winnaars op basis van een pitch van alle genomineerden. In de  jury voor de architectuurawards zetelden Rik Neven (Palindroom, juryvoorzitter), Peggy Totté (Architectuurwijzer), Bert Haerynck (Havana Architectuur), Koen Van Bockstal (BULK architecten/Universiteit Antwerpen), Tom Preuveneers (Orde van Architecten, Provincie Limburg) en Bert Vandael  (NAV Limburg).

Het Beste Bouwteam werd geselecteerd door de volgende juryleden: Tom Preuveneers (Orde van Architecten, juryvoorzitter), Josiane Smeets (Orde van Architecten), Bert Vandael (NAV), Patrick Rosias (ie-Net), Jean-Pierre Van Lier (IC-CS), Rob Cornelissen (POM Limburg),
Marietje Vanderspikken (Made in Limburg), Eric Motmans (Bouwunie Limburg) en Jean-Pierre Schroeders (Bouwunie Limburg).

De Limburgse baksteenawards zijn een initiatief van BOUWUNIE Limburg in samenwerking met vertegenwoordigers van de ingenieursvereniging ie-net, de Vlaamse Beroepsvereniging Van Veiligheidscoördinatoren, de Nationale ArchitectenVereniging Limburg (NAV Limburg), de Orde van architecten, Architectuurwijzer, Architectura en Made in Limburg. Daarnaast wordt de wedstrijd ondersteund door volgende partners uit de sector: Vandersanden, Nelissen Steenfabrieken, Wienerberger, Knauf, Federale Verzekering, Omnicol, CPE, Bouwinnovatie, Liantis/Unizo Limburg, Soprema en POM Limburg.

Een uitgebreider artikel over de Limburgse baksteenawards lees je op onze zusterwebsite Architectura.

Deel dit artikel:

Onze partners