Herbruikbare wikkeldoek voor palletladingen kan jaarlijks 30 ton plastic uitsparen

Studenten van Howest Tristan Ryckaert, Stef Crols, Bram Roemans en Florens Denys mochten met hun Tillup mee op het podium van de EcoDesign Awards voor studenten, georganiseerd door OVAM en Vlaanderen Circulair. Tillup is een herbruikbare wikkeldoek om ladingen vast te zetten op een pallet en kreeg een eervolle vermelding in de categorie ‘Problem Solving’.

Het ecologische alternatief voor plastic wikkelfolie bestaat uit een doek gemaakt van oude vrachtwagenzeilen en een voet. De voet wordt vastgemaakt op de pallet en het zeil wordt rond de lading die erop staat gewikkeld. Het zeil wordt vervolgens vastgemaakt met velcro en aangespannen met klikgespen. Met Tillup is – dankzij de voet – maar één persoon nodig om een palletlading vast te maken. De herbruikbare wikkeldoek kan zo’n tien jaar meegaan en zo jaarlijks 30 ton plasticafval uitsparen.

De EcoDesign Award voor studenten wordt elk jaar uitgereikt door OVAM en Vlaanderen Circulair. Ze willen studenten ermee uitdagen een product of dienst te ontwerpen volgens de principes van ecodesign of met een positieve maatschappelijke impact. Jonge ontwerpers spelen volgens OVAM en Vlaanderen Circulair immers een belangrijke rol in de toekomst van ecodesign. Door hen tijdens hun studies te inspireren en uit te dagen, is de kans groter dat ze in hun latere professionele loopbaan aandacht hebben voor ecodesign en circulaire economie. Een jury van experts en professionelen reikt prijzen uit in de categorieën 'Problem solving' en 'Everyday life’ en deelt per categorie ook twee eervolle vermeldingen uit. De winnaar krijgt een geldprijs van 1.000 euro en individuele begeleiding door Vlaanderen Circulair en Flanders DC, hét aanspreekpunt voor de creatieve sector.

Tillup was het enige product op het podium van de EcoDesign Awards voor studenten dat relevant zou kunnen zijn voor de bouwsector. De studenten hopen het idee binnen een jaar te kunnen verkopen aan een bedrijf om het te commercialiseren.

Deel dit artikel:

Onze partners