Het financiële voordeel van circulair bouwen

M-INT interieurarchitectuur ging op zijn website dieper in op het financiële voordeel van circulair bouwen. 

Als interieurarchitect vormen of vervormen wij ruimtes en gebouwen op basis van de bestemming die hun eigenaars eraan willen geven. Daarbij is het voor ons belangrijk dat een ruimte ook stimulerend werkt voor het uitvoeren van de activiteit waarvoor ze bedoeld is. Wat daarvoor nodig is, evolueert. Net zoals de wereld verandert, evolueren ook de behoeftes, normen, waarden en het gedrag van mensen. En dus moeten gebouwen mee veranderen.

Om tegemoet te komen aan de financiële investering die bij verbouwen komt kijken én om te vermijden dat een gebouw snel veroudert, vinden wij dat er goed moet nagedacht en onderzocht worden wat je allemaal kan doen met een gebouw, wat je kan doen in een gebouw en hoe je je gebouw kan laten werken voor jou. Daarom combineren wij onze activiteiten als interieurarchitect met (trend)onderzoek: weten waar we in de toekomst naartoe evolueren en bepalen welke rol onze klant en zijn gebouw daarin wil en kan spelen, levert nieuwe inzichten en opportuniteiten voor het nu.

Circulaire economie en bijgevolg ook circulair bouwen behoren hier zeker tot de mogelijkheden. Als interieurarchitect vinden wij het belangrijk om de voordelen van circulair bouwen te benadrukken. Een daarvan is een financieel voordeel.


Hoe circulair bouwen goed is voor de portemonnee

Op dit moment worden gebouwen die niet meer voldoen aan onze behoeftes eenvoudigweg afgebroken. Letterlijk gebroken. Het materiaal is nadien onbruikbaar en dat is jammer. Bovendien betaal je er ook nog eens stortkosten voor.

Door op een circulaire manier te bouwen en ervoor te zorgen dat het materiaal na afbraak herbruikbaar is, voorkomen we een aanzienlijke afvalberg en blijven de grondstoffen in omloop. Een bijkomend voordeel dat daaruit voortvloeit is dat producenten betere materialen zullen produceren, want het materiaal moet langer mee gaan en dus kwaliteitsvoller zijn. De aankoop zal dan misschien iets duurder worden, maar het grote voordeel is dat de elementen en onderdelen waaruit onze gebouwen zullen bestaan, waardevol blijven. Ze kunnen immers zonder schade verkocht en elders hergebruikt worden. Dat betekent natuurlijk ook dat dergelijke productiebedrijven hun business plan wellicht zullen moeten herzien, maar daar kom ik later op terug.


Staenis en Juunoo springen ook op de circulaire kar

De Kortrijkse start-ups Staenis en Juunoo bijten geven alvast het goede voorbeeld met twee mooie initiatieven. Staenis ontwikkelde een rooster met een kliksysteem waar droge isolatiekorrels tussen kunnen worden geplaatst, zodat er geen chape nodig is. Wanneer de indeling van het gebouw verandert, kunnen leidingen dan verplaatst worden zonder de vloeropbouw te beschadigen. Juunoo ontwierp en produceerde op zijn beurt een soort van metalstuds voor binnenwanden. Hiermee worden de wanden vastgeklemd, zodat ze later zonder schade aan vloer en plafond verplaatst kunnen woorden.


Product as a service

Zoals we al zeiden, zullen veel productiebedrijven hun businessmodel moeten herzien als de markt kiest voor circulair bouwen. Want waar bedrijven nu producten verkopen, zullen ze eerder diensten moeten verkopen en eigenaar blijven van het product, zodat ze het product later zelf kunnen hergebruiken en niet steeds nieuwe grondstoffen moeten aankopen. Kortom, ze blijven verantwoordelijk voor de goede werking ervan, waardoor producten in een circulaire economie anders en kwaliteitsvoller zullen worden ontworpen en onderhouden. Hierdoor zal de levensduur van producten aanzienlijk langer worden.

Zo biedt Desso ‘carpet as a service’ aan: ze blijven eigenaar van de tapijttegels en onderhouden ze, zodat ze een langere levensduur hebben en ze hergebruikt kunnen worden.

Verschillende verlichtingsfabrikanten, waaronder Philips en ETAP Lighting, zetten ondertussen al in op ‘light as a service’. Een extra voordeel hierbij is dat je een bijzonder energiezuinige installatie aangeboden krijgt, want aangezien je voor het licht betaalt en niet voor de armatuur, is het in het belang van de producent dat er niet te veel of te weinig verlichting wordt voorzien.


Het startschot is gegeven

We hebben nog een lange weg te gaan tot we niet meer om circulair bouwen heen kunnen, maar de eerste inspanningen zijn een feit. Er zijn nog niet zoveel bedrijven die hun producten reeds 'as a service' aanbieden, maar steeds meer bedrijven zijn wel bereid om hun producten na gebruik terug te kopen, en dat is een voordeel voor beide partijen: een financieel voordeel voor de consument en een marketingvoordeel voor het bedrijf. In een volgend artikel gaan we graag dieper in op dit marketingvoordeel voor organisaties die circulair ondernemen.

Circulair bouwen is volgens ons de toekomst. Niet alleen voor milieu- en natuurliefhebbers, maar voor iedereen. Wij zijn erg benieuwd naar hoe snel deze trend zal evolueren!

 

Deel dit artikel:

Onze partners