Historische woning krijgt circulaire upgrade met behoud van karakter (Hé Architectuur)

Een historisch pand duurzaam en ecologisch verbouwen, maar de charme toch behouden? Dat is een uitdaging, maar Hé! Architectuur kreeg het voor elkaar. Met een aanbouw en optopping in hout gaf het de Brusselse rijwoning van Els en Frederik uit 1920 een upgrade naar het heden, zonder dat die karakter verloor. Dankzij omkeerbare verbindingen zijn de twee nieuwe volumes, gerealiseerd door Sidati, volledig demonteerbaar. Bovendien zijn ze ook makkelijk aanpasbaar, waardoor ze kunnen meegroeien met het gezin van Els en Frederik.

Het was de uitdrukkelijke wens van eigenaars Frederik en Els dat de verbouwing, die hun bakstenen woning onder meer lichtrijker en praktischer moest maken, zo ecologisch mogelijk gebeurde en met maximaal behoud van de karakteristieke elementen. Hé! Architectuur en Sidati beantwoordden die wens met het slopen van enkele verouderde aanbouwen en de realisatie van een bescheiden optopping en nieuwe aanbouw in hout.

Oud en nieuw vloeien overal naadloos samen. Zo is het aardse kleurenpalet van de aanbouw geïnspireerd op de oude mozaïekvloer in de gang van de oorspronkelijke woning. 


Kleiner in volume, groter in gevoel

Opvallend: de woning werd compacter, maar voelt toch ruimtelijker aan dan voor de verbouwing. Daarvoor zorgt onder meer de vide en mezzanine die Hé! Architectuur creëerde in de aanbouw. Die verbinden verschillende ruimtes immers visueel met elkaar en vergroten zo de openheid.


Circulair ontwerp en materialenpalet

Het renovatieproject is een mooi voorbeeld van circulair verbouwen. Niet alleen omdat hout werd gebruikt, een nagroeibaar materiaal, maar ook omdat de structuur van de aanbouw en de optopping bestaat uit palen en balken van massief hout met zichtbare omkeerbare verbindingen die demontage toelaten.

Daarnaast ontwierp Hé! Architectuur de aanbouw en optopping volgens het principe ‘ruwbouw is afbouw’, waardoor bespaard werd op afwerkingsmaterialen.

Naast hout werden bovendien nog andere materialen gebruikt die passen binnen de filosofie van circulair bouwen. Als isolatiematerialen werd geopteerd voor kurk, houtwol, kalkhennep en cellulose. De afwerking bestaat dan weer uit leempleister en -verf – wat zorgt voor een gezonde dampopen structuur. Voor de fundering werden glasschuimgranulaten gebruikt, een duurzaam alternatief voor de traditionele betonplaat. Het project is zo volledig bio-ecologisch en voldoet aan de eisen van RENOLAB, een subsidietraject dat duurzame renovatieprojecten ondersteunt.


Toekomstbestendige woning

De twee nieuwe volumes zijn tot slot ook circulair omdat ze aanpasbaar ontworpen zijn, zodat ze kunnen meegroeien met het gezin. Zo werden op de zolderverdieping in de optopping bijvoorbeeld al aansluitingen voorzien om er in de toekomst een slaapkamer met doucheruimte van te kunnen maken. Bovendien zorgde Hé! Architectuur er ook voor dat Els en Frederik hun nu nog goed functionerende cv-ketel op termijn makkelijk kunnen vervangen door een warmtepomp. 


Kosten bespaard

En het kostenplaatje? Dat viel bijzonder goed mee. De toepassing van het principe ‘ruwbouw is afbouw’ drukte immers de kosten. En ook het feit dat dankzij de keuze voor houtbouw veel elementen konden worden geprefabriceerd, betekende een kostenbesparing, omdat de bouwtijd op de werf aanzienlijk kon worden ingekort.

  • Deel dit artikel

Onze partners