Biogebaseerde bouwmaterialen kunnen helpen de druk op de landbouwsector te verminderen. Dat blijkt uit een de podcast die we dit jaar samen met met Kamp C opnamen en waarin Mathieu Hendrickx, oprichter van EXIE, gespecialiseerd in de productie van bouwmaterialen op basis van hennep en stro, uitlegt hoe de productie van biogebaseerde bouwmaterialen precies verloopt. “De vraag naar biogebaseerde bouwmaterialen zal alleen maar groter worden en hennep heeft als grote voordeel dat de klimaatverandering weinig tot geen effect heeft op de oogst”, zo vertelt hij in de podcast.
Dat biogebaseerde bouwmaterialen in de lift zitten, gestuwd door een maatschappij waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, tonen de cijfers van EXIE, zo leert de podcast. “We zijn voor het eerst een eigen verwerkingslijn gestart om hennep te kunnen ontvezelen”, aldus Mathieu Hendrickx. “We hebben nu contracten afgesloten om 120 hectare te verwerken. De ambitie is om in 2024 naar 500 hectare te gaan.”
De populariteit van biogebaseerde bouwmaterialen zou de financiële druk die de landbouwsector al jaren voelt, kunnen verminderen. Of toch zeker wanneer het gaat over hennep als bouwmateriaal. “Door de droge zomers van de laatste jaren mislukken er al eens oogsten. De teelt van hennep is een pak minder gevoelig aan dat weerfenomeen”, zo stelt de zaakvoerder van EXIE. “Het gewas heeft heel weinig water nodig om te groeien. Eenmaal geworteld, groeit het door. Wat voor zomer het ook is.”
Mathieu Hendrickx haalt het in de podcast zelf niet aan, maar het is realistisch te veronderstellen dat het geweer van schouder veranderen en grondstoffen gaan produceren voor een bouwsector waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, voor landbouwers nog bijkomende voordelen zou kunnen betekenen. Zo gaat met het telen van gewassen minder stikstof gepaard – dat komt vooral uit dierlijke mest – en zou de overstap naar de productie van grondstoffen voor de productie van biogebaseerde bouwmaterialen ook grotere winstmarges kunnen betekenen in vergelijking met teelt voor de voedselproductie.
"grappig" vooroordeel Dat biogebaseerde materialen minder lang mee zouden gaan
Mathieu Hendrickx weerlegt in de podcast ook nog een hardnekkig vooroordeel rond biogebaseerde bouwmaterialen; dat ze minder lang zouden meegaan. “Eigenlijk is dat grappig,” zo stelt hij, “want de materialen waarvan mensen denken dat ze langer meegaan, bestaan nog maar vijftig of zestig jaar. De materialen die wij gebruiken bestaan al duizenden jaren en zitten in gebouwen die we lang veel langer dan zestig jaar bestaan. Bokrijk staat er vol mee.”
Een belangrijke troef van biogebaseerde bouwmaterialen waar mensen ook te makkelijk aan voorbijgaan, zo vindt Mathieu Hendrickx, is het feit dat ze het ganse jaar door zorgen voor een gekoeld binnenklimaat. “Dat is een wereld van verschil met petrochemische materialen of mineralen, die in de winter goed isoleren, maar in de zomer zorgen voor grote hitte binnenshuis.”
De volledige podcast over biogebaseerde bouwmaterialen kan je via de mediaplayer hieronder of via de gekende streamingkanalen beluisteren.