Hoe werkt het ReStart-programma van Tarkett?

Met zijn ReStart-programma haalt Tarkett oude vloeren terug om ze te verwerken tot grondstof in een van zijn negen recyclagecentra. Zo worden in het Carpet Recycling Center in het Nederlandse Waalwijk oude gebruikte tapijttegels verwerkt tot nieuwe tapijtvloeren. Hoe dat precies in zijn werk gaat, vertelt Marketing Manager Benjamin Van Rompaey.

“Met ons eenvoudige terugname- en recyclageprogramma ReStart nemen wij oude vloeren mee om ze als enige vloerenfabrikant op onze markt op industriële schaal te recycleren. De eigenaar krijgt een certificering van de hoeveelheid die hij heeft bijgedragen. We nemen zo goed als alle vloeren mee. Linoleum- en vinylresten na installatie, maar ook oude klik- of loslegvinylvloeren, oude tapijtvloeren en zelfs voor een vloer die niet van bij ons komt, vinden wij een oplossing.”

In het Carpet Recycling Center in het Nederlandse Waalwijk wordt bekeken welke componenten kunnen worden herwerkt tot grondstof voor nieuwe Tarkett-vloeren - upcycling - en welke componenten slechts kunnen worden gerecycleerd. Vervolgens voegt Tarkett de daad bij het woord. “Vandaag is het overgrote deel van de door ons geproduceerde producten geschikt voor upcycling. Van onze tapijttegels met EcoBase-rug bijvoorbeeld, scheiden wij de rug van de garens en worden beide opnieuw verwerkt tot grondstof voor nieuwe tapijtvloeren. De rug wordt intern gerecycleerd, de garens gaan naar onze partner Aquafil. Met de lancering van de nieuwe iQ Natural is het sinds een paar maanden ook mogelijk om homogene vloeren post consumer terug te halen. Concreet wil dat zeggen dat wij in staat zijn om de lijm- en cementresten te verwijderen met een speciale machine zodat proper materiaal overblijft. Dat granuleren we tot nieuwe grondstof voor Tarkett-vloeren. Het aantal ton CO2 en virgin-grondstoffen dat wij daarmee uitsparen is enorm.”

“Voor ons maakt elk stuk afval dat we redden en recycleren een positief verschil voor onze omgeving. Natuurlijk moeten de materialen die we recycleren voldoen aan de uitzonderlijke gezondheids- en veiligheidsnormen die we voor onszelf vaststellen, ruim boven de standaard geldende industriële normen. Maar, als er materiaal is dat wij niet veilig kunnen gebruiken, weten we dat iemand anders dat wel kan. Om die reden werken we samen met andere sectoren en zorgen wij ervoor dat er zo weinig mogelijk materiaal verloren gaat.”


Hoe aansluiten bij ReStart?

Lid worden van het ReStart-programma is eenvoudig. “Het eerste wat je moet doen, is de ReStart®-overeenkomst ondertekenen in samenspraak met jouw accountmanager bij Tarkett. Vervolgens vraag je een ReStart-Big Bag, -pallet of -container aan om restanten of oude vloeren in te verzamelen. Die vul je dan met schone vinylresten die overblijven na installatie of met oude tapijttegels en vervolgens laat je ons weten wanneer we de zakken, palletten of container mogen komen halen”, besluit Van Rompaey.

Tarkett maakte ook een filmpje (zie bijgevoegde video, red.) – weliswaar in het Engels – waarin nog eens bevattelijk wordt uitgelegd hoe het ReStart-programma precies werkt.

Deel dit artikel:

Onze partners