Horizon: nieuwste raamvleugel van Kömmerling die past binnen filosofie van circulair bouwen

Kömmerling, internationale speler op het vlak van raam- en deurprofielen in pvc en een merk van de Duitse profine Group, lanceerde onlangs met Horizon een nieuwe raamvleugel. Het gaat om een superisolerende oplossing met een strakke look voor beglazing tot 70 mm dik die een alternatief moet bieden voor de slanke aluminiumprofielen in moderne gebouwen. De vleugel is gemaakt van het duurzame greenline pvc en, net als alle andere producten van Kömmerling, 100% recycleerbaar tot nieuw pvc zonder verlies van technische eigenschapen. Kömmerling stelde Horizon voor in zijn recent geopende showroom in Strombeek-bever.

Kömmerling bewijst met de innovatie helemaal mee te zijn met de moderne, strakke woontrends. Waar andere pvc-profielen een raamvleugel hebben waarin het glas 12 mm naar binnen geplaatst wordt, is Horizon de eerste zogenaamde gelijkliggende pvc-vleugel van Kömmerling op de markt. Het nieuwe ontwerp zorgt ervoor dat Horizon de concurrentie aankan met aluminium raamconstructies, die doorgaans slanker zijn dan pvc-ramen gezien de sterkte van het materiaal.

Horizon biedt zo het beste van twee werelden: het strakke design van aluminium en de beste isolatiewaarden – tot 30% beter dan standaard aluminiumprofielen – door het gebruik van pvc en het elimineren van een koudebrug.

De Horizon-raamvleugel is naast nieuwbouwprojecten ook uitermate geschikt voor renovatieprojecten. Dankzij de glaslat gaat het beglazingsbereik tot wel 70 mm, oftewel tot drie- of zelfs vierdubbel glas. De meerwaarde bij de bouw van energieneutrale en zelfs passieve woningen spreekt dan ook voor zich. En ook in het licht van de huidige energieprijzen is het hoge beglazingsbereik interessant.


Duurzaamheid (h)eerst

De Horizon-raamvleugel wordt vervaardigd uit greenline pvc. Dat is pvc dat bestaat uit een stabilisator op basis van calcium en zink in plaats van loodhoudende verstevigingen. Een gevolg daarvan is dat dat Kömmerling de ontginning van 6.500 ton lood per jaar, of zo’n 160 vrachtwagens, kan vermijden. 

Bepaalde fabrikanten van pvc garanderen stabiliteit in hun profielen via glasvezelversterking. Kömmerling stapt daarvan af omdat dat potentieel gevaarlijk is voor de arbeiders die de profielen verzagen. Als alternatief gebruikt het bedrijf in het raamkader en in de vleugel een speciaal ontwikkeld staal dat ter ondersteuning van het glas meer naar voren komt. Dat zo’n extra investering loont, is te merken aan de hoge isolatiewaarden. Daar komt bij dat het glas niet verlijmd moet worden, waardoor het volledige raamprofiel achteraf gemakkelijker te demonteren en te recycleren is.

Het zijn lang niet de eerste stappen van Kömmerling op het vlak van duurzaamheid. Het bedrijf was al pionier met de lancering van greenline pvc en zorgt er ook al langer voor dat oude ramen en productieresten ingezameld worden en een nieuw leven krijgen. In een Nederlands recyclagepark wordt alles gerecycleerd en het basismateriaal, pvc-pellets, wordt volledig hergebruikt. De deur- en raamprofielen in de ReFrame-lijn van Kömmerling zijn zelfs voor de volle 100% gemaakt van gereycleerd pvc, wat in de productie 90% minder CO2-uitstoot betekent in vergelijking met de situatie waarin nieuwe grondstoffen zouden zijn gebruikt. ReFrame staat dus voor een gesloten materiaalkringloop, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Horizon is voorlopig evenwel nog niet beschikbaar in ReFrame.

“Elke gerecycleerde gram pvc betekent een besparing op minerale olie en energie”, vertelt Frederik Declercq, Managing Director van profine Belux en Italië. “Met elke kilogram gerecycleerd pvc die we gebruiken, besparen we bovendien 2 kilogram CO2. We willen echt inzetten op upcycling, zodat we natuurlijke fossiele grondstoffen kunnen sparen voor toekomstige generaties”.

Daarnaast zet Kömmerling tegenwoordig volop in op een biocomponent afkomstig uit hars van Finse dennenbomen. Het proces werd al gecertificeerd en resulteert in 2 kilogram minder CO2-uitstoot per kilogram geproduceerde pvc. Op dit moment loopt al een proefproject met veelbelovende resultaten voor de toekomst.

Kömmerling zag zijn circulaire aanpak geruime tijd geleden al bekroond met het Kiwa-certificaat.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage