Hydro CIRCAL 100R: aluminium volledig gemaakt van schroot

SAPA en WICONA, beide onderdeel van Hydro Building Systems, introduceren met Hydro CIRCAL 100R aluminium profielen die voor de volle 100% gemaakt zijn van gerecycleerd post-consumerschroot. Het aluminium heeft met 0,5 kg CO2/kg de laagste koolstofvoetafdruk ter wereld.

De twee bedrijven zijn naar eigen zeggen de eerste om aluminium te produceren dat 100% gerecycleerd is en waarvoor dus geen primaire grondstoffen nodig zijn. Ze maken daarvoor gebruik van de recyclinginstallatie die moederbedrijf Hydro Building Systems al enkele jaren geleden heeft gebouwd in Dormagen in Duitsland. Die installatie verbrijzelt aluminium vergaard uit ramen en gevels van gebouwen aan het einde van hun levenscyclus en scheidt het van alle niet-metalen materiaal, waarna het wordt versnipperd tot kleine deeltjes. Die aluminiumsnippers worden getransporteerd naar Hydro’s installatie in Clervaux in Luxemburg, waar er koolstofarme billets van worden gemaakt – Hydro CIRCAL 100R en 75R, voor toepassing in de bouwsector. Die laatste variant bestaat zoals de naam doet vermoeden voor minstens 75% uit gerecycleerd aluminium en bestaat al sinds 2019.

Het is dankzij een nieuwe technologie dat Hydro de juiste legering kon bepalen voor de productie van CIRCAL 100R. Voor de ontwikkeling ervan, vertrok Hydro van de verworven kennis opgedaan bij de productie van Hydro Circal 75R.


Eerste projecten al opgeleverd

De extrusiebedrijven van Hydro in Toulouse (Frankrijk) en in Bellenberg (Duitsland) leveren momenteel in eigen land hun eerste projecten op met CIRCAL 100R. Voor die twee projecten werd in totaal 130 ton profielen uit Hydro CIRCAL 100R geproduceerd, goed voor een koolstofvoetafdruk van 65 ton. De koolstofvoetafdruk van standaard aluminium geproduceerd in Europa ligt 800 ton hoger.

“Met Hydro CIRCAL 100R, exclusief voor SAPA en WICONA, illustreren we onze toewijding om met die merken in te speler op de behoeften van bestekschrijvers en om verder te gaan dan de regelgeving voorschrijft. En om een leidersrol aan te nemen in het koolstofvrij maken van de gebouwen van de toekomst", aldus Hydro.

Deel dit artikel:

Onze partners