Hydro Building Systems en Saint-Gobain Glass bundelen de krachten om de decarbonisatie van de bouwsector te stimuleren. Ramen en deuren gemaakt van aluminium Hydro CIRCAL 75R en het glassubstraat ORAÉ kunnen de koolstofvoetafdruk van gevels immers met de helft verminderen, zo heeft een levenscyclusanalyse (LCA) uitgewezen. De reden daarvoor is het feit dat beide materialen een hoog percentage recyclaat bevatten.
ORAÉ is een relatief nieuw glassubstraat, Hydro CIRCAL 75R bestaat intussen al zo’n vijf jaar. Saint-Gobain Glass – deel van Saint-Gobain – maakt zich sterkt dat ORAÉ van alle glassubstraten ter wereld de laagste koolstofvoetafdruk heeft. Volgens zijn Environmental Product Declaration (EPD) heeft ORAÉ een geverifieerde koolstofvoetafdruk van 6,65 kg CO2-equivalent per m² voor een substraat van 4 mm (het CO2-equivalent is een meetwaarde waarmee ook de uitstoot van andere broeikasgassen dan CO2, zoals methaan of lachgas, kunnen worden gemeten. 1 kg methaan is bijvoorbeeld gelijk aan 25 kg CO2-equivalent, red.). Dat is een reductie van 42% in vergelijking met het standaardglas van Saint-Gobain Glass. Verantwoordelijk voor die lage koolstofvoetafdruk zijn het gebruik van hernieuwbare elektriciteit bij de productie en het feit dat het glassubstraat voor 64% uit gerecycleerde materialen bestaat.
Hydro CIRCAL 75R van Hydro Building Systems, dat de merken TECHNAL, WICONA, SAPA en DOMAL omvat, is dan weer voor minimaal 75% gemaakt van gerecycleerde materialen, meer specifiek om zogenaamd post-consumerschroot. Met 1,9 kg CO2 per kg aluminium heeft het aluminium een van de kleinste koolstofvoetafdrukken ter wereld.
Een LCA wees uit dat het gebruik van ORAÉ en Hydro CIRCAL 75R voor de ramen en deuren de koolstofvoetafdruk van een gevel kan verlagen met 42%. Met het recent afgesloten partnerschap willen Hydro Building Systems en Saint-Gobain Glass dat gebruik stimuleren en faciliteren.
Urban mining
Wat de twee fabrikanten naast hun partnerschap nog bindt, is het feit dat ze afzonderlijk investeren in de ontwikkeling van samenwerkingen die urban mining in heel Europa mogelijk maken, zodat ze zich verzekeren van voldoende afgedankt aluminium en glas om de beschikbaarheid van Hydro CIRCAL 75R en ORAÉ te verzekeren.
"Wij delen met Hydro Building Systems dezelfde ambitie om toonaangevend te zijn op het gebied van licht en duurzaam bouwen”, vertelt Marion Portenseigne, BU glass façade specification director bij Saint-Gobain Glass. “Dankzij het partnerschap kunnen wij meer bekendheid geven aan koolstofarme geveloplossingen. De samenwerking impliceert een gemeenschappelijke specificatietraining voor onze bestekschrijvers om het aanbod van de andere partner te leren kennen, gevolgd door gezamenlijke communicatieacties en gezamenlijke initiatieven voor specifieke projecten om beide oplossingen te promoten."
"Al jaren streven wij naar koolstofarme producten”, vult Lucile Souyri, sustainability manager bij Hydro Building Systems, aan. “Het verheugt ons om samen met Saint-Gobain Glass een nieuwe norm te stellen en de weg te wijzen naar een duurzamere bouwomgeving. Ons partnerschap omvat inderdaad de eerder door Marion voorgestelde elementen, maar ook nog samenwerking om ervoor te zorgen dat glas en aluminium van gevels aan het einde van hun levensduur worden gerecycleerd.”
Marion Portenseigne en Lucile Souyri geven tot slot nog graag mee dat ontwikkelaars of andere bouwheren die circulaire producten toepassen, zo niet alleen de koolstofvoetafdruk van hun gebouwen kunnen verlagen en meerwaarde kunnen creëren aan het einde van de levensduur van de gebouwen, maar ook kunnen profiteren van Europese financiële steun.