Imposante trapconstructie met platform dankt robuustheid en beperkt onderhoud aan duroZINQ

Thermisch verzinken van staal wordt bestempeld als circulair omdat de techniek het staal een aanzienlijk langere levensduur garandeert, waardoor het langer in de kringloop blijft. Galva Power Group heeft zich onder de merknaam duroZINQ gespecialiseerd in thermisch verzinken en beschikt voor haar verzinkerijen in België en Nederland over een Cradle to Cradle-certificaat. Het gebruikte zink is dan ook 100% recycleerbaar. Een opvallend project van Galva Power Group is de ENCI-steengroeve op de Sint-Pietersberg nabij het Nederlandse Maastricht, waar het een gigantische trapconstructie met platform verzinkte. In 2017 sleepte het project de Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken in de wacht.

De steengroeve op de Sint-Pietersberg nabij Maastricht is een geliefde locatie voor veel wandelaars. Sinds 2015 zorgen een stalen trapconstructie en een platform langs de rotsen, naar een ontwerp van RDVA in samenwerking met Castermans Engineers, er voor een uniek uitzicht op het brede krijt- en Maasterrassenlandschap. De trap biedt ook de mogelijk om fossielen van dichtbij te bekijken.

Robuust, circulair en onderhoudsarm; dat waren de eisen die door opdrachtgever Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied aan de trap en het plateau gesteld werden. Het Nederlandse Visser Staal, verantwoordelijk voor de constructie, deed daarom een beroep op de knowhow van Galva Power Group, de grote Europese verzinkgroep, beter bekend onder de overkoepelende groepsnaam ZINQ, en eigenaar van het merk duroZINQ, om de hele constructie, goed voor 50 ton staal, thermisch te laten verzinken. Door het thermisch verzinken ontstaat er een specifieke zink-ijzerlegering die door middel van kathodische bescherming met zelfherstellend vermogen het staal een levensduur van vele decennia garandeert. Onderhoud is daardoor overbodig. De langste stalen delen van de trap en het platform werden in de Antwerpse vestiging van Galva Power Group thermisch verzinkt.


Zelfhelend effect

Het zelfherstellend vermogen van de zinklaag is op zich al circulair, want het staal kent zo een enorm lange levensduur. Maar Galva Power Group beschikt voor haar thermische verzinkerijen in onder andere België en Nederland ook over een Cradle to Cradle-certificaat, verleend door het Cradle to Cradle Products Innovation Institute, gevestigd in het Amerikaanse San-Francisco. Het gebruikte zink is namelijk 100% recycleerbaar.

Het omvangrijke project werd twee jaar na oplevering beloond met de Benelux Trofee voor Thermisch verzinken in de categorie Openbare Ruimte. In de motivering van de jury klonk het toen: “Het project omvat een trappartij die slingert langs de rotspartijen en culmineert in een fantastisch plateau met uitzicht op de groeve. Natuur wordt structuur en de thermisch verzinkte structuur biedt een zicht op de natuur. Het is een zeer krachtig gebaar, no nonsense in aanpak. Verzinkt staal is een geslaagde keuze voor de structuurelementen. Enerzijds draagt het bij tot het robuuste, stoere en circulaire karakter van de constructie, anderzijds is het een uitstekende keuze voor deze grote structuurelementen die toegepast worden in buitenomstandigheden waarbij het zelfhelend effect van de zinklaag essentieel is.”

Deel dit artikel:

Onze partners