Initiatieven met potentieel binnen circulair bouwen onder laureaten Henry van de velde Awards

De Henry van de Velde Awards 2022 zijn zopas uitgereikt en onder de winnaars vielen ook enkele initiatieven te noteren die (kunnen) kaderen binnen circulair bouwen. Een overzicht.

Al 28 jaar zetten de Henry van de Velde Awards producten en diensten in de kijker die de meerwaarde van design van haar meest gevarieerde kant laten zien en een positieve impact op de samenleving, het milieu en de economie hebben. Deze editie klokte af op een recordaantal van 421 inzendingen. De jury doorploegde ze allemaal en kwam, behalve voor de Lifetime Achievement Gold Award, Young Talent Gold Award, Company Gold Award, Ecodesign by OVAM Gold Award en Public Gold Award, die maar één laureaat hadden, tot een rangschikking van drie winnaars per categorie: een gouden, zilveren en bronzen winnaar. Daarbij dus ook heel wat initiatieven die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een meer circulaire bouwsector.


Studio Segers

De Lifetime Achievement Award, dé erkenning van een ontwerper die een economische, maatschappelijke en/of culturele impact heeft en daardoor de internationale uitstraling van Vlaams design mee uitdraagt, ging naar Wim Segers. Met zijn Studio Segers ontwikkelt hij totaalconcepten, waarbij hij met de producent alle fases van productontwikkeling tot -presentatie opvolgt, om welk product het dan ook gaat. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk aspect. Studio Segers, intussen uitgegroeid tot een familiebedrijf, heeft ook met een architectuur- en grafische ontwerpafdeling.


OpenStructures

De Ecodesign by OVAM Gold Award ging naar OpenStructures, een open design systeem ontwikkeld door ontwerpers Thomas Lommée en Christiane Högner dat omkeerbaarheid en permanente mutatie van projecten mogelijk maakt.


Ecology of Colour en The Exploded View

De Design Research Gold Award ging naar Ecology of Colour, een onderzoek naar nieuwe applicaties en technieken om de milieu-impact van de kleurproductieindustrie te verkleinen.
De zilveren medaille in deze categorie ging naar The Exploded View van Biobased Creations en Stichting Nieuwe Helden, waarover je in dit artikel meer leest.


ONTketen, ONBETAALBAAR en WOOD Design

In de categorie Environment vinden we drie winnaars die op de een of andere manier een bijdrage zouden kunnen leveren aan (meer) circulair bouwen. De Environment Gold Award ging naar ONTketen, een onderzoeksteam dat voor Circular Matters op zoek gaat naar manier om het door Circular Matters ontwikkelde milieuvriendelijke biopolymeer om te zetten in toepassingen en producten met reële marktwaarde.

De tweede plaats was voor ONBETAALBAAR, een denktank en onderzoeks- en werkplek waar de focus ligt op hergebruik en de toepassing van duurzame en circulaire materialen. Onbetaalbaar realiseert interieurprojecten bij zowel particulieren als bedrijven; in private en publieke ruimtes en werkt daarvoor samen met andere makers en designers, maar ook met lokale producenten en sociale maatwerkbedrijven. In de toekomst wil Onbetaalbaar naast prototypes, maatwerk en interieurconcepten ook inzetten op ontwerpen en ondersteunen van nieuwe circulaire materialen.

De Environment Bronze Award was voor het project Wood Design van Utilise.Objects, waarin op zoek wordt gegaan naar esthetische oplossingen met reststromen uit de houtindustrie. De ontwerpen dragen specifiek bij aan de biodiversiteit binnen de meer geürbaniseerde leefwereld zoals parken, tuinen en in een stedelijke context, zonder het aansnijden van nieuwe grondstoffen.


Space-R

In de categorie Habitat, ten slotte, was de zilveren plak voor de Space-R van Roel Vandebeek voor AVC Gemino, een circulaire plug-and-play oplossing met profielen, panelen en deuren die makkelijk te plaatsen en te verplaatsen zijn, zonder blijvende schade aan het plafond en de vloer. 

Meer info over alle winnaars vind je via deze link of hier.

Nog tot en met 10 april is de expo verbonden aan de Henry van de Velde Awards 2022 gratis te bezoeken in Bozar in Brussel. Registratie via de website van Bozar is wel verplicht. Van de expo is dan weer een catalogus gemaakt en die is te bestellen via de website van de Henry van de Velde Awards, waarvan je de link in de voorgaande alinea vindt. 

Deel dit artikel:

Onze partners