Innovatieve oplossing voor circulair dak

FOAMGLAS, producent van cellulaire glasisolatie, ontwikkelde nog niet zo lang geleden een lijmvrije manier om FOAMGLAS T3+-dakisolatie te plaatsen, waardoor de isolatie herbruikbaar is.

In de nieuwe oplossing wordt FOAMGLAS T3+-isolatie los op een dampscherm gelegd en vervolgens voorzien van een onbrandbare coating. FOAMGLAS, dat deel uitmaakt van het Fortune 500-concern Owens Corning, ontwikkelde de innovatie voor 't Centrum, het circulaire kantoor van Kamp C dat momenteel gerealiseerd wordt in Westerlo. Elk element waaruit 't Centrum bestaat moet gemakkelijk kunnen worden zodat het kan worden hergebruikt.

Kamp C koos voor FOAMGLAS omdat het cellulair glas van de fabrikant zijn druksterkte en andere eigenschappen zoals vorm, brandveiligheid en waterdichtheid in de loop van de tijd volledig behoudt, waardoor hergebruik mogelijk wordt. In het EPD* is de opgegeven referentielevensduur van FOAMGLAS-isolatie 100 jaar.

"We bundelen voortdurend onze krachten met klanten en partners om nieuwe duurzame producten en oplossingen te ontwikkelen en te testen. Kamp C is een circulaire koploper, dus dit was voor ons een interessante uitdaging en kans om een circulaire oplossing te ontwikkelen", zeggen Sales Leader Frank Vanhove en Project Development Manager Sven Van Caimere van FOAMGLAS Benelux.


Testcase

De lijmvrije installatie van de dakterrasisolatie vond in het najaar van 2021 plaats. FOAMGLAS ziet het als een testcase. Het doel is om de nieuwe oplossing in de nabije toekomst te lanceren.

"Wij willen een fundamentele bijdage leveren aan de circulaire economie. Tegen 2030 willen we zogenaamd zero waste produceren: afval in onze fabrieken moet dan verleden tijd zijn. Nu al is ongeveer 60% van de grondstof voor de productie van FOAMGLAS-isolatie afkomstig van gerecycleerde materialen. Deze innovatie is een nieuwe concrete stap in de richting van ons doel om onze voetafdruk te verkleinen en de klimaatverandering tegen te gaan", zegt Beatrice Hallén, Sustainability Leader bij Owens Corning Insulation Europe.

*EPD-PCE-20200300-IBB1-EN, gepubliceerd door IBU

Deel dit artikel:

Onze partners