Inschrijven voor slotevent Circulab kan nog tot en met 30 augustus!

Wie op 8 september graag het slotevent van Circulab bijwoont, heeft nog slechts tot en met 30 augustus de tijd om zich daarvoor in te schrijven. Circulab is een leer- en onderzoekstraject gekoppeld aan de nieuwe bouwcampus die tegen 2024 zal verrijzen op de campus Diepenbeek van de UHasselt en die circulair bouwen zal promoten vanuit een breed perspectief en verschillende expertises. Het project is een multidisciplinaire samenwerking tussen de Confederatie Bouw Limburg, POM Limburg en de UHasselt en kwam tot stand dankzij middelen van Vlaanderen Circulair.

De eerste resultaten van Circulab, meer bepaald een architecturale verkenning van de mogelijkheden voor de bouw van een circulair centrum in Diepenbeek dat klaar zou moeten zijn in 2024, Bouwcampus 2.0 genaamd, door de studenten architectuur en industriële ingenieurswetenschappen van de UHasselt, werden in mei van dit jaar in aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir al voorgesteld. Het slotevent van Circulab, waarin de vervolgresultaten worden getoond in de vorm van twee interactieve workshops, gaat nu dus door op 8 september in de gebouwen van LIMTEC+, het technologiecentrum van de metaalsector in Limburg, met adres Wetenschapspark 35, 3590 Diepenbeek. Het programma ziet eruit als volgt:

  • 13 uur: ontvangst;
  • 13.15: inleiding;
  • 13.30 – 14.30 uur: sessie 1: 'Bepalen van de circulaire ambities van een bouwproject: hoe eraan beginnen?' Deze interactieve sessie wordt gegeven door Anne Froidmont van de UHasselt en Griet Goossens van de Vlaamse Confederatie Bouw en zal onder meer antwoord proberen te bieden op de vraag hoe transparant gecommuniceerd kan worden tussen bouwpartners op het vlak van circulaire ambities. Ook worden meer tekst en uitleg gegeven bij de GRO en de Circular Built-tool ontwikkeld door het WTCB.
  • 14.30 – 15.30 uur: sessie 2: 'Juridische aspecten bij het aanbesteden en opvolgen van een circulair bouwproject'. Deze interactieve sessie wordt verzorgd door Jonas Voorter van de UHasselt en Marijke Gorissen van POM Limburg (in tegenstelling tot wat het officiële programma vermeldt zal Laura Stallaerts, collega van Voorter, er niet bij kunnen zijn, red.) en zal zich, zoals de omschrijving doet vermoeden, buigen over de vraag hoe het huidige juridische kader, onder meer de wet inzake overheidsopdrachten en de wet van 20 februari 1939 op de bescherming van de titel en van het beroep van architect, circulair bouwen vandaag al toelaat en waar nog ruimte is voor verbetering.

Circulab richt zich in eerste instantie op kennisinstellingen en bouwactoren die een voorbeeld kunnen geven inzake de aanbesteding van een circulair gebouw – juridisch geschoolden binnen een bouwbedrijf, steden en gemeenten …  

Inschrijven voor het slotevent van Cirulab kan nog tot en met 30 augustus via deze link. De plaatsen zijn beperkt. Alle deelnemers krijgen de bevindingen uit Cirulab ook mee naar huis in de vorm van een zogenaamd cookbook.


Aansluitend: New Vista22

Aansluitend op het slotevent van Cirulab start op dezelfde locatie New Vista22, een bouwfestival met als centraal thema ‘Kennis, innovatie en toekomst’ met een aantal demonstraties van innovatie bouwtechnieken en een lezing door Thomas Rau die zijn innoverende visie op toekomstig bouwen meegeeft. New Vista22 staat los van Circulab maar wordt met de Confederatie Bouw Limburg en POM Limburg wel ingericht door twee partners die ook in Circulab participeren. De thema’s van beide events sluiten ook wel bij elkaar aan: circulair bouwen is inherent aan de nodige vernieuwing in de bouw waar NewVista22 op wil inzetten.

New Vista richt zich in tegenstelling tot Cirulab op alle leden van de Confederatie Bouw Limburg, maar een gastspreker als Thomas Rau zal zeker ook het publiek van het slotevent van Circulab aanspreken. Een doorstroom van het ene event naar het andere is dus mogelijk én zinvol. Meer info over New Vista22 vind je hier. Inschrijven voor het event kan via dezelfde link, ook tot en met 30 augustus.

Inschrijven voor beide events kan via deze link.

Deel dit artikel:

Onze partners