Interface innoveert met eerste CO2-negatieve tapijttegels

Na een lang traject van onderzoek, innovatie en doorontwikkeling brengt Interface, duurzaam vloerenfabrikant, zijn eerste collectie CO2-negatieve tapijttegels in Europa op de markt. Om dit te bewerkstelligen, ontwikkelde het bedrijf een nieuwe backing met meer opgeslagen CO2 dan ooit tevoren. Deze innovatie, genaamd CQuest™BioX, gecombineerd met speciale garens en microtufttechnieken, resulteert in een CO2-negatieve tapijttegel 'from cradle to gate'. Met andere woorden: met het maken van het product wordt meer CO2 uit de atmosfeer gehaald dan dat er wordt uitgestoten. 

Interface is al jarenlang een duurzaamheidspionier. Sinds 2018 zijn alle producten over de gehele productlevenscyclus CO2-neutraal via het Carbon Neutral Floors™-programma van Interface, dat wordt geverifieerd door een onafhankelijke derde partij. Een onderdeel van het programma is dat tegels die worden verwijderd uit ruimtes worden hergebruikt door Interface. Er wordt per tegel gekeken naar hoe die nog in een andere functie kan dienen, zoals in de LVT-collectie of via samenwerkingen zoals met Studio Wae.


Mijlpaal

De ontwikkeling van de CO2-negatieve tapijttegels is een belangrijke mijlpaal in de Climate Take Back-missie van Interface. Met die missie wil het bedrijf een bijdrage leveren aan het omkeren van de opwarming van de aarde door tegen 2040 een CO2-negatieve onderneming te zijn. De innovatieve nieuwe producten helpen klanten om de CO2-voetafdruk van hun ruimtes te verlagen. Janneke Leenaars, duurzaamheidsmanager Noord-Europa bij Interface: “In grote panden, zoals scholen, ziekenhuizen of overheidsgebouwen, kan je een enorm verschil maken met een, al dan niet cradle-to-gate, CO2-negatief product dat over de hele levenscyclus CO2-neutraal is. Als je zo’n besparing omrekent naar de CO2-uitstoot van een auto in gereden kilometers, dan is dat voor mij elke keer weer indrukwekkend.”


Geïnspireerd op de natuur

“CO2 is op zichzelf niet goed of slecht, we hebben er nu alleen te veel van op de verkeerde plek, in de atmosfeer,” legt Leenaars uit. “Het is daarom essentieel om als maatschappij onze CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Daarnaast moeten we de natuurlijke ecosystemen herstellen, beschermen en onderzoeken hoe er met innovaties CO2 kan worden opgeslagen. Eén van de vier pijlers waarop de Climate Take Back-missie is gebaseerd, is ‘Love Carbon’. We hebben daarin gezocht naar hoe CO2 kan functioneren als bouwsteen voor onze producten en hoe we producten kunnen ontwikkelen met CO2-negatieve materialen. Dit heeft tot de nieuwe CQuest™ backings geleid.”


Biobased en gerecycleerde materialen

Om de eerste CO2-negatieve tapijttegel te realiseren, ontwikkelde Interface het CQuest™ backing-systeem. Geleid door materiaalwetenschap en geïnspireerd door het vermogen van de natuur om CO2 op te slaan, lukte het Interface om nieuwe biobased materialen toe te voegen aan de backing en een hoger percentage gerecycleerd materiaal. Die nieuwe materialen zijn, gemeten op een stand-alonebasis, netto CO2-negatief.

De nieuwe lijn CQuest™ -backings bevat de volgende backings:

• CQuest™Bio: een backing uit biocomposiet zonder bitumen gemaakt met biobased en gerecycleerde materialen, die netto CO2-negatief zijn;*

• CQuest™BioX: de backing met de meeste opgeslagen CO2. Het is dezelfde materiaalsamenstelling als CQuest™Bio, maar met een hogere concentratie CO2-negatieve materialen.

"Door de natuur te bestuderen, heeft Interface het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van producten opnieuw vormgegeven", aldus Nigel Stansfield, President van Interface Europe Africa & Asia. “Onze reis om een CO2-negatieve tapijttegel te maken, laat zien wat mogelijk is en is een belangrijke stap in onze reis om de klimaatverandering terug te draaien. Als bedrijf gebruiken we CO2 als bouwsteen om onze impact op de gebouwde omgeving te minimaliseren. We hebben een baanbrekend, designgericht product gecreëerd dat onze klanten zal helpen om hun eigen doelstellingen voor CO2-reductie te bereiken. De langetermijneffecten van CO2-negatieve producten bieden een nieuwe manier om onze toekomstige economie en samenleving vorm te geven."

Interface lanceert zijn eerste drie CO2-negatieve tapijttegelstijlen als onderdeel van de wereldwijde Embodied Beauty™-collectie van het bedrijf. Interface lanceert ook een CO2-negatief microtuftproduct, Flash Line.

* Tapijttegels gemaakt met CQuest™ Bio-backings zijn geen CO2-negatieve tapijttegels; ze zijn echter CO2-neutraal gedurende hun volledige levenscyclus via het door een derde partij geverifieerde Carbon Neutral Floors™-programma.

Deel dit artikel:

Onze partners