Interface stopt met bitumen backing op tapijttegels

Voortaan zijn alle tapijttegelproducten van vloerenfabrikant Interface die in Europa zijn geproduceerd voorzien van de CQuest Bio Backing, een tapijtrug uit biocomposiet. Interface neemt daarmee – althans in Europa dus – definitief afscheid van bitumen als materiaal voor de backings van zijn tapijttegels. Om die mijlpaal te bereiken, werd de Europese fabriekslocatie in Scherpenzeel (NL) omgebouwd.

De CQuest Bio Backing is de nieuwe biocomposieten tapijtrug van Interface en is gemaakt van gerecycleerde en hernieuwbare biogebaseerde materialen die beide CO2-negatief zijn. Hij vervangt Interfaces meer CO2-intensieve Graphlex Backing, die uit bitumen bestaat, op alle tapijttegelcollecties in Europa. De overstap is een belangrijke mijlpaal in de Climate Take Back-missie van het bedrijf om tegen 2040 een CO2-negatieve onderneming te zijn.

Janneke Leenaars, duurzaamheidsmanager bij Interface: “De nieuwe biocomposieten backing komt voortaan standaard op de gehele tapijttegelcollectie in Europa, waar we definitief afscheid nemen van de bitumen backing. Met deze stap wordt het gebruik van primair petrochemisch materiaal voor de tapijttegelproductie in Scherpenzeel nog verder gereduceerd: de CO2-voetafdruk van de tapijttegels met de nieuwe biocomposieten rug ligt gemiddeld 33% lager dan tapijttegels uitgevoerd met de Graphlex Backing. De nieuwe backing verhoogt het percentage biogebaseerde en gerecycleerde content van de gehele tapijttegelcollectie naar gemiddeld 88%. Via het eigen terugnameprogramma ReEntry wordt hergebruik van Interface-tapijttegels als product in de Benelux bovendien gefaciliteerd. Daarnaast maakt het ook toekomstige recyclage mogelijk. De tapijttegels met de nieuwe backing dragen dan ook bij aan de duurzaamheidsdoelen van organisaties. De kwaliteit van de tapijttegels is uiteraard dezelfde als voorheen.”


Verder reduceren C02-voetafdruk

Interface kondigde de beschikbaarheid van haar CQuest Bio Backing voor het eerst aan in 2020 en maakte die toen standaard op een groot deel van zijn collectie. Vervolgens lanceerde het bedrijf zijn eerste CO2-negatieve tapijttegels – cradle to gate – in maart 2021. Interface heeft jarenlang geïnvesteerd in onderzoek en nieuwe productietechnologieën- en processen. Voor deze definitieve overstap naar de biocomposieten backing op zijn volledige tapijttegelcollectie heeft Interface zijn fabriek in het Nederlandse Scherpenzeel omgebouwd.

De innovatie zorgt voor het verder reduceren van de CO2-voetafdruk van alle huidige en toekomstige Europese tapijttegelcollecties van Interface. Sinds 2018 zijn alle vloerproducten van Interface – tapijttegels, luxevinyltegels of LVT en rubberen vloeren van nora – C02-neutraal over de gehele levenscyclus via het eigen Carbon Neutral Floors-programma. “De World Green Building Council benadrukte in 2019 dat de gebouwde omgeving wereldwijd verantwoordelijk is voor 39% van de CO2-uitstoot. Om die CO2-impact te verlagen, is het produceren en toepassen van CO2-neutrale en CO2-negatieve bouwproducten van groot belang”, aldus Leenaars.

Nigel Stansfield, President Europe, Africa, Asia and Australia (EAAA) bij Interface: “Door in onze tapijttegelproductie in Europa volledig over te stappen naar CQuestBio Backing, hebben we de grootste stap gezet als het gaat om het optimaliseren van onze machines, productieprocessen en leveranciersketen sinds we zijn begonnen met het produceren van tapijttegels in de jaren 1950. Het gaat om een enorme stap in onze reis om tegen 2040 een CO2-negatieve onderneming te zijn.

Deel dit artikel:

Onze partners