Internationale aandacht voor bamboewoning AST77

De bamboewoning die al meer dan tien jaar geleden naar een ontwerp van AST77 gebouwd werd in Rotselaar, werd recent opgenomen in twee internationale publicaties rond bouwen met bio-ecologische materialen: ‘Building with Bamboo’ en ‘Manual of Biogenic House Sections’. Peter Van Impe van AST77 vindt het “mooi om te zien hoe een idee over de toepassing van alternatieve bouwmaterialen meer dan tien jaar later nog steeds kan intrigeren en inspireren.” Circubuild mag een exemplaar van Building with Bamboo weggeven onder zijn lezers. Om kans te maken volstaat het een antwoord te geven op de wedstrijdvraag onderaan dit artikel, vóór vrijdag 17 maart.

De ééngezinswoning in Rotselaar werd ruim dertien jaar geleden ontworpen op basis van duurzame ontwerpbeslissingen. Een structuur in houtskeletbouw en een gevelbekleding in bamboe zorgen ervoor dat de woning zich optimaal integreert in de dichtbeboste omgeving. Het ranke volume biedt een antwoord op het bestaande terrein door zich deels in te bedden in het niveauverschil tussen straat en tuin. Binnenin wordt de woning gekenmerkt door een aaneenschakeling van open leefruimtes die het niveauverschil reflecteren en ruimtelijke relaties versterken. Ook de posities van de raamopeningen zijn welbepaald, om de lichtinval en doorzichten naar omliggend groen te kaderen. De woning beschikt over een installatie voor regenwaterrecuperatie en -zuivering in de aangrenzende tuin. Dankzij een warmtepomp, vloerverwarming, een ventilatiesysteem en een geoptimaliseerde oriëntatie is de woning bijzonder energiezuinig.

Bamboe is net als hout een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal, maar het groeit veel sneller. Het is bovendien lichter en flexibeler dan hout, hoewel het even hard is. Het is een materiaal waar AST77 sterk in gelooft met het oog op de ecologische en circulaire toekomst van de bouwsector. "Het is mooi om te zien hoe relevant en inspirerend een idee over de toepassing van alternatieve bouwmaterialen meer dan tien jaar later nog steeds kan zijn", reageert Peter Van Impe, zaakvoerder van AST77, op de opname van het project in de internationale publicaties.

"Bouwen met bamboe is vandaag nog steeds ongebruikelijk in Europa – iets waar wij hopen verandering in te brengen met de derde en herziende uitgave van Building with Bamboo", vertelt Ria Stein, redacteur bij uitgever Birkhäuser. "Auteur en professor Gernot Minke selecteerde het project van AST77 in Rotselaar omdat het heel mooi de toepassing toont van het duurzame bouwmateriaal bamboe en dat in een energiezuinige woning die bovendien ook een heel aantrekkelijk design heef."

Een voorsmaakje van beide boeken kan je bekijken via deze en deze link. Meer info over het project is te vinden op de website van AST77.


Wedstrijdvraag

Circubuild mag één exemplaar van ‘Building with Bamboo’. Kans maken? Stuur dan vóór vrijdag 17 maart het juiste antwoord op de volgende wedstrijdvraag naar info@circubuild.be: hoeveel meter bedraagt de lange zijde van het houtskelet van de bamboewoning? Op 17 maart sturen we de winnaar een mailtje.

Deel dit artikel:

Onze partners