Inwoners Diepenbeek kunnen gratis grondwater tappen op bouwwerf Matexi

De gemeente Diepenbeek, buurtontwikkelaar Matexi en Werfwater stellen sinds 7 september op een bouwwerf ter hoogte van de Paul Piperslaan gratis bemalingswater ter beschikking aan inwoners. Matexi is er net gestart met de realisatie van een nieuwe, duurzame buurt met 11 woningen, 5 vrije bouwgronden en 24 appartementen rond een groene parkzone van 3.000 m². Ook de gemeentediensten en plaatselijke landbouwers kunnen het grondwater hergebruiken. Bedoeling is dat er op die manier slechts een minimum aan bemalingswater in het riool wordt geloosd.

“Ons klimaat wordt droger en duurzaam waterbeheer wordt dan ook een noodzaak in België. Diepenbeek heeft een klimaatplan, met als onderdeel het nuttig hergebruik van grond- of regenwater”, vertelt burgemeester Rik Kriekels. “Dankzij dit pilootproject kunnen we een deel van ons klimlaatplan effectief realiseren.”

“We gingen graag in op dit samenwerkingsvoorstel", vult Schepen Hugo Leroux aan. "Naast de inwoners van Diepenbeek zal ook de groendienst het grondwater gebruiken."

Gert Petit, projectontwikkelaar bij Matexi: “Ook wij willen als bedrijf bijdragen aan een betere leefomgeving in de buurten die we realiseren. Dit door het inzetten op zachte mobiliteit, integraal waterbeheer, het bevorderen van de biodiversiteit en een doordacht gebruik van de natuurlijke rijkdommen en materialen. Daarom stelden we aan de gemeente voor om het bemalingswater van de bouwwerf, dat we tijdelijk aan het oppompen zijn om de bouwwerken in droge omstandigheden te kunnen uitvoeren, te hergebruiken.”


Géén drinkwater

“Het water is géén drinkwater. Het is wel getest en bruikbaar om planten en grasvelden te besproeien”, vertelt Sven Van Roy van Werfwater. “Zo kunnen we samen één van de meest levensnoodzakelijke producten recupereren, opnieuw in omloop brengen en de heersende droogte overwinnen.”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is enthousiast over het project: “Water is tegenwoordig ons blauwe goud. De Vlaamse regering wil Vlaanderen met haar Blue Deal weerbaarder maken tegen droogte en dat vergt inspanningen van de overheid, van de industrie, van de landbouw, van projectontwikkelaars … kortom: van iedereen. Dat hier in Limburg het voortouw genomen wordt om bemalingswater uit bouwputten zinvol te gebruiken kan hopelijk anderen inspireren om hetzelfde te doen. Zo maken we van bouwputten blauwe goudmijnen.”


Praktische info

Het grondwater wordt verzameld in een buffercontainer met aan de straatzijde enkele kranen. Vanaf vandaag tot eind november kunnen inwoners, groendiensten of plaatselijke landbouwers tussen 8 uur en 18 uur via de kraan grondwater tappen. Nogmaals: dat water is géén drinkbaar water, ook al is het geur- en kleurloos. Het bevat bijvoorbeeld te veel ijzer. Het is dus niet geschikt voor gebruik tijdens het koken of in zwembaden. Wél kan je het gebruiken om de planten en gewassen in je tuin te wateren. Er wordt gevraagd tijdens het tappen van grondwater altijd de 1,5 meter afstand te respecteren.


Over de nieuwe duurzame buurt aan de Paul Piperslaan

Met 11 woningen, 5 vrije bouwgronden en 2 kleinschalige appartementsgebouwen van telkens 12 appartementen realiseert Matexi een nieuwe duurzame en autoluwe buurt op wandelafstand van het centrum Lutselus in Diepenbeek. Centraal in de buurt komt een groene parkzone van 3.000 m² als rust- en ontmoetingsplek. Vanaf het voorjaar 2022 verwelkomt de buurt haar eerste bewoners.

Ook in Kortrijk loopt zo'n pilootproject en eerstdaags zal ook in Duffel water kunnen worden getapt uit een container aan een werf van evillas. In Oudenaarde en Mechelen lopen ook soortgelijke projecten, maar daarbij is Werfwater niet betrokken.

Deel dit artikel:

Onze partners