IsoHemp vervijfvoudigt productiecapaciteit met nieuwe fabriek

De bouwsector moet dringend koolstofvrij worden en dat doet de vraag naar hennepblokken om mee te bouwen of isoleren toenemen. IsoHemp, wereldleider in de productie van dat soort blokken, opent daarom een nieuwe fabriek van 2 ha. Dankzij de gloednieuwe productiefaciliteit, op een steenworp van de oude in Namen, vervijfvoudigt IsoHemp zijn productiecapaciteit naar 5.000.000 blokken per jaar. Bovendien voldoet het met de nieuwste vestiging aan de laatste en strengste kwaliteitsnormen die gelden in de sector.

De afgelopen maanden werden we met de neus op de feiten gedrukt: het klimaat verandert en dat heeft ingrijpende gevolgen. Opnieuw een bewijs dat we niet alleen dringend ons gedrag maar ook onze manier van bouwen moeten veranderen: naast hergebruik van gebouwen en het compenseren van schaarse hulpbronnen is een kleinere CO2-impact in de bouwsector een van de Europese pijlers op weg naar een meer duurzame wereld.

Het is aan dat laatste dat IsoHemp met zijn hennepblokken en nieuwe fabriek wil bijdragen. “Bouwen met hennepblokken is een betaalbaar, gezond en duurzaam alternatief voor de traditionele manier van bouwen”, vertelt Olivier Beghin, een van de oprichters van IsoHemp. “De bouwmethode heeft een veel kleinere CO2-impact.”

“Dankzij onze nieuwe fabriek gaat onze kwaliteitsnorm erop vooruit en neemt de productiecapaciteit van hennepblokken met 400% toe. Op die manier kunnen we vijf huizen per dag en op termijn tot 1.800 woningen per jaar bouwen. Tegelijk leveren we met de nieuwe fabriek dus ook een belangrijke bijdrage tot het koolstofvrij maken van de bouwsector en het bereiken van de ambitieuze Europese klimaatdoelstellingen."

De nieuwe productie-eenheid vervangt de oude en ligt op een boogscheut daarvan. Ze beslaat een oppervlakte van 2 ha en is goed voor een investering van 5 miljoen euro. Voor de ontwikkeling van de nieuwe fabriek kon IsoHemp een beroep doen op zijn investeerders. Het project werd gefinancierd door Nomainvest en Cheniclem Private Equity (de investeringsholdings van respectievelijk de families Noël en Jolly), de SRIW (Société Régionale d'Investissement de Wallonie), de pas in het kapitaal opgenomen JCMLA Holding (vertegenwoordigd door Sophie Leclercq van CIT Blaton), Tharsos Invest (oprichters van Mainsys Group) en de oprichters zelf. Die groep van investeerders positioneert zich als strategische partner en wil IsoHemp helpen om op lange termijn nieuwe groeimijlpalen te bereiken. Ze draagt ook bij aan een grotere Belgische verankering.


Groeiende vraag

 “Iedereen beseft dat we dringend anders moeten handelen en leven. We zien de vraag naar hennepblokken duidelijk toenemen”, aldus Beghin. “We ontvangen vragen uit de hele wereld, van de Verenigde Staten tot Australië en van Zuid-Afrika tot Rusland. Met onze nieuwe fabriek kunnen we op die stijgende vraag inspelen. We hebben trouwens alle reden om aan te nemen dat die vraag de komende jaren alleen maar zal stijgen.”

Op langere termijn plant IsoHemp nog meer nieuwe fabrieken. “Als we echt duurzaam willen werken, heeft het immers geen zin om de hennepblokken meer dan 500 tot 800 km te vervoeren. We geven liever de voorkeur aan de korte keten, besluit Beghin.

Deel dit artikel:

Onze partners