Isoleer je huis eens met cannabis

Bel niet naar de politie als je tijdens een natuurwandeling door Herzele op een cannabisveld stuit. De plantage behoort toe aan EXIE - Experts in Healthy Houses, dat de hennep door toevoeging van hydraatkalk, mineralen en water verwerkt tot isolatiemateriaal. EXIE verkoopt het materiaal los in zakken, maar ook in de vorm van kant-en-klare bouwelementen, die kunnen gebruikt kunnen worden als wanden, maar even goed om een dak of vloer mee op te bouwen.

“Als landbouwer was ik al lang leverancier van strobalen voor de woningbouw”, begint Mathieu Hendrickx, oprichter van EXIE, te vertellen. “Via ecologische aannemers leerde ik enkele jaren geleden dat ook kalkhennep perfect kan dienen als isolatiemateriaal, waarop ik mij erin ben gaan verdiepen. Grote troef is net als bij stro dat het materiaal niet alleen isoleert maar ook bijdraagt aan de klimaatregeling in de woning. In de winter houdt het de koude buiten, in de zomer de hitte tot een uur of vier ’s namiddags.”


Hennepscheven

Sindsdien maakt Mathieu met zijn bedrijf EXIE niet alleen stro- maar ook kalkhennepisolatie. Het product kreeg de naam CaNaDry. “Kalkhennep wordt verkregen door aan de hennepscheven, het stogedeelte van de hennepplant, water, kalk en enkele mineralen toe te voegen”, legt hij uit. “Vervolgens drogen we het geheel en storten we de massa in een mal. Na verloop van tijd wordt de massa hard, dankzij de opname van CO2.”

EXIE brengt de CaNaDry-kalhennepisolatie op de markt onder twee vormen. “In zakken, de koper moet de isolatie dan zelf aanbrengen, of in een houtskelet. Dat vullen we met de kalkhennep met een zelfontwikkelde blaasmachine. Op dat houtskelet schroeven we dan bepleisterbare, dampopen magnesiumplaten, zodat we eigenlijk kant-en-klare geïsoleerde bouwelementen verkopen, die kunnen gebruikt worden bij het opbouwen van zowel daken, vloeren als muren. De elementen zijn 30 cm dik en hun lengte varieert afhankelijk van de specifieke toepassingen of vereisten die zijn opgesteld door de architect.”


Twee unica

Kalkhennep als isolatiemateriaal is niet geheel nieuw, maar het productieproces van EXIE kenmerkt zich wel door een unicum. “Kalkhennep heeft normaal een bijzonder lange droogtijd. Na het mengen van de hennep met kalk, water en de mineralen kunnen wij de kalkhennep echter in slechts een halfuurtje drogen dankzij een speciale droogtunnel. We zijn de enigen die dat kunnen. Het spreekt voor zich dat we op dat gepatenteerde proces liever niet te diep ingaan.”

En EXIE is ook goed voor een andere primeur: zijn strovlokkenisolatie met de naam XI-FIBres mag als enige in zijn soort bestempeld worden als 100% ecologisch. “Stro-isolatie bestaat natuurlijk al langer, maar de brandvertragers die er verplicht moeten in zitten zijn nooit van 100% ecologische aard. Bij ons wel. En ook dat procedé is uniek.”


Tijdwinst

Wie bouwt met de houtskeletelementen van EXIE, mag zich sneller opmaken voor een verhuis dan wanneer hij traditioneel bouwt. “Wie ons revolutioneer bouwconcept toepast, ziet zijn ruwbouw al na één week rechtstaan. Of zelfs sneller, want een aannemer kan eigenlijk één verdieping per dag monteren.”

De isolatie heeft daarnaast ook nog enkele andere troeven. Vooreerst dus het feit dat ze bijdraagt aan de klimaatregeling in de woning, omdat ze warmte afgeeft in de winter en opneemt in de zomer, waardoor de energierekening daalt. “Bovendien maakt de CaNaDry-kalkhennepisolatie je huis winddicht maar tegelijk dampopen en heeft ze een vochtregulerende functie – een aangedampte spiegel in de badkamer is verleden tijd. De CaNaDry- kalkhennepisolatie is een uitstekende akoestische isolator en kan aan het einde van haar levensduur eenvoudig en integraal worden teruggegeven aan de natuur. Uit de LCA-studie die ons product onderging, blijkt bovendien dat we volledig CO2-neutraal produceren. Zelfs meer dan dat: de plant neemt tijdens zijn leven meer CO2 op dan er uitgestoten wordt tijdens de teelt en het bouwproces. Bovendien wordt ook na verwerking en plaatsing nog CO2 opgenomen.”


Niet duurder dan gemetste muren

En hoe zit het met de prijs? “Wie kiest voor wanden gebouwd met onze houtskeletelementen in plaats van gemetste muren zal amper duurder uitkomen. De tijdwinst die hij erdoor boekt, is bovendien ook geld waard.”

EXIE werkt intussen samen met enkele vaste aannemers en architecten en levert ook in Nederland en zelfs in Portugal. Begin oktober trok Mathieu ook naar Maleisië, waar de interesse intussen ook gewekt is. Vanuit de Verenigde Staten wordt dan weer gelonkt naar het patent voor de CaNaDry-kalkhennep.

Wie denkt een bezoekje te kunnen brengen aan de plantage om iets ander te doen met de hennep, blijft beter thuis. “High zal je er niet van worden, daarvoor zit er te weinig psycho-actieve stof in de hennep. Wie graag meer te weten wil komen over ecologisch (ver)bouwen is natuurlijk wel altijd welkom”, besluit Mathieu.

Deel dit artikel:

Onze partners