Jaaroverzicht 2022: Circubuild-award kent zeven nieuwe winnaars

De Circubuild-award veranderde in 2022 zeven keer van houder. Een overzicht.

Januari: Waldo Galle schenkt award aan Almuth Fuhr

Almut Fuhr is consulente duurzaam bouwen bij Het Facilitair Bedrijf. Waldo Galle, professor aan de VUB en VITO-onderzoeker koos voor haar als nieuwe winnaar van de Circubuild-award omdat Het Facilitair Bedrijf volgens hem een motor is voor de transitie naar circulair bouwen. "Toch wil ik de prijs in het bijzonder aan Almut geven", vertelde hij bij de overhandiging in het Herman Teirlinckgebouw in Brussel. "Zij werkt in stilte, met respect voor alle partijen en in een open en eerlijke dialoog. Die attitude apprecieer ik enorm. Ik kijk ernaar op."


Februari: Almut Fuhr geeft award door aan BC materials

BC materials, dat leembouwproducten maakt uit Brussels grondverzet, mocht de Circubuild-award in februari ontvangen uit handen van Almut Fuhr. Ze vatte daarbij duidelijk samen waarom ze voor het jonge bedrijf had gekozen en stak haar bewondering daarbij niet onder stoelen of banken. "Jullie maken niet enkel producten voor leembouw, maar zijn ook een algemene acceptatie ervan in de bouwsector aan het bewerkstelligen", klonk het onder meer. Ken De Cooman nam de honneurs waar namens BC materials.


Maart: BC materials kiest voor Sonian Wood Coop

Anton Maertens van BC materials gaf de Circubuild-award in maart door aan Stephan Kampelmann, oprichter van het Brusselse bedrijf Sonian Wood Coop. "Omdat hij de moed had om met zijn bedrijf te proberen een einde te maken aan de absurde situatie waarbij de natuurlijke kap en resten van het Zoniënwoud verscheept worden naar Azië om dan later verwerkt terug te komen naar ons land", klonk de motivatie van BC materials.


Juni: van Sonian Wood Coop naar Sunita Van Heers

Sunita Van Heers, director en oprichter van SuReal, mocht de Circubuild-award in juni in ontvangst nemen. Stephan Kampelmann koos haar omwille van de grote impact die ze volgens hem met haar bedrijf SuReal op korte tijd gecreëerd heeft. “Dat zien, sterkt mij in het idee dat wij met ons bedrijf, dat ongeveer even lang bestaat, hetzelfde kunnen bereiken: een fundamentele bijdrage leveren aan de verduurzaming van de bouwsector.” Want met kleine stappen schieten we volgens Stephan Kampelmann niet veel op. “En die worden in grote vastgoedprojecten soms nog gemaakt, vooral wanneer men het grotere plaatje niet langer aanschouwt.”


Juli: award verhuist naar Valérie Vermandel

Sunita Van Heers koos Valérie Vermandel als nieuwe winnaar van de Circubuild-award. “Door doorgedreven in te zetten op circulair bouwen, heeft zij de projectontwikkelingstak van Whitewood tot een voorbeeld gemaakt in de sector van projectontwikkeling”, motiveerde Van Heers haar keuze. “Op die manier creëert ze een enorme impact, want wij kunnen met SuReal wel voorstellen doen op het vlak van duurzame bouwtechnieken of -materialen, de échte beslissers zijn nog altijd de ontwikkelaars en investeerders.”


Oktober: Valérie Vermandel geeft award door aan Tomas Ooms

Valérie Vermandel besloot de Circubuild-award door te geven aan Tomas Ooms van Studio Tuin en Wereld. De twee werkten samen aan het MULTI-project en daarin was Tomas volgens Valérie een van de voortrekkers in het volharden in de circulaire ambities. 


Oktober: Stad Sint-Niklaas wordt laatste winnaar van 2022

Tomas Ooms gaf de Circubuild-award - door omstandigheden nog in dezelfde maand als die waarin hij de prijs ontving - door aan de stad Sint-Niklaas. Het waren Annelies De Gendt, adviseur circulaire economie, en Ine Somers, schepen voor onder meer economie, die de prijs in ontvangst namen. De overdracht ging door op Circulair Real Estate in Antwerpen, een jaarlijks event georganiseerd door Management Producties waar Circubuild structureel mediapartner van is. “Als opdrachtgever in het project Cocon, de reconversie van een fabrieksgebouw tot een circulaire en sociale broedplaats, toont Sint-Niklaas hoe stadsbesturen wél resoluut voor circulair bouwen kunnen kiezen”, motiveerde Tomas Ooms zijn keuze.


Ook in 2023 zal de Circubuild-award van winnaar naar winnaar reizen. Heel binnenkort lees je op Circubuild voor wie de stad Sint-Niklaas heeft gekozen als nieuwe laureaat.

Deel dit artikel:

Onze partners