Jaaroverzicht 2022: heel wat prijzen voor Belgische circulaire projecten

In 2022 werden heel wat circulaire bouwprojecten en -producten gelauwerd met (inter)nationale prijzen. We stelden een zo volledig mogelijk overzicht samen. 

Bis architectuurprijs voor vier circulaire bouwprojecten

Bis, bouw- en interieursalon gaat met de Bis-architectuurwedstrijd sinds 2009 jaarlijks op zoek naar interessante architectuurprojecten rond een actueel en duurzaam thema. Met de bedoeling het grote publiek te inspireren koos Bis voor de editie 2022 voor het thema circulariteit. De vier laureaten van de wedstrijd waren het gemeenschapshuis aan de E10-plas in Schoten van Bruno Spaas Architectuur, het flexibele kantorencomplex Leiedal in het Kennedypark in Kortrijk van urbain architectencollectief, House PMJ 2.0 in Sint-Niklaas van An Schoenmakers en de renovatie van een medisch archief tot kantoren op de ZNA Middelheimsite in Antwerpen naar een ontwerp van VECTOR HAUS ir.-architecten en MAKER architecten.


Veel 'circulaire' winnaars op Belgian Construction Awards

Bijzondere projecten, innovatieve bedrijven en veelbelovende personen in de bouw belonen: dat is de essentie van de Belgian Construction Awards. Op 8 december 2022 was het Château du Lac de Genval voor het tweede jaar op rij het toneel van de gala-avond die de knowhow en het innovatievermogen van de sector belichtte, evenals de mannen en vrouwen die de sector laten schitteren. Een opvallende vaststelling is dat heel wat gelauwerde projecten, bedrijven en personen ook een link hebben met circulair bouwen.

In de categorie Smart Innovation Award was de eerste plek voor Tractebel Engineering en zijn bijdrage aan het project Agrotopia. 

In de categorie Climate Future Construction Project Award eindigde projectontwikkelaars Whitewood en Immobel dan weer op de eerste plaats voor hun circulaire bouwproject Multi in Brussel, naar een ontwerp van CONIX RDBM Architects. Plaats twee in deze categorie was voor HelloWater, dat met het project Leaudegem in Ledegem met een natuurgebaseerd waterzuiveringssysteem het afvalwater van enkele bewoners hervaloriseerde. Ook de derde stek in deze categorie wordt bekleed door een circulaire winnaar. Meer bepaald door Portier 51, een woonproject in Mechelen naar een circulair ontwerp van BOB361 dat zal ontstaan uit de circulaire renovatie van een voormalige bibliotheek. 

Op de eerste plaats in de categorie Climate Future Product/Concept Award eindigde de Gent Waste Brick, de koolstofarme gevelsteen die BC materials op basis van lokaal afvalmateriaal in samenwerking met heel wat andere partners ontwikkelde voor DING, de nieuwe vleugel van het Design Museum Gent. Plaats twee was voor Forestlines van Paulussen Hardhouthandel, een innovatieve houten gevelbekleding met een onzichtbare aluminium achterconstructie die geschroefd en dus omkeerbaar aan de gevel wordt bevestigd. CIRCL, een start-up die demonteerbare en herbruikbare woningen realiseert, eindige op plaats drie in deze categorie. 

In de categorie Belgian Construction Project Award eindigde het nieuwe hoofdkantoor van Bewel, een project van Artem, op de eerste plaats. Het gebouw dat komend jaar opgeleverd moet worden, heeft niet alleen een flexibel ontwerp, maar er wordt ook comfort as a service toegepast voor verwarming en koeling. De tweede plaats in deze categorie was voor Hoost, een ontwikkeling van Artes Group in Knokke-Heist met circulaire kenmerken. Op plaats drie in deze categorie eindigde Tractebel Engineering voor zijn bijdrage aan het RTBF Media Square, een gebouw met een sterke focus op circulariteit.

In de categorie Bouwvrouw van het Jaar en Bouwman van het Jaar ten slotte, noteerden we ook twee winnaars met een link met circulair bouwen. Catherine Vangilbergen is als Development Manager bij Van Roey Vastgoed een van de stuwende krachten in het streven van de ontwikkelaar om zijn gebouwen meer circulair te realiseren, Jan Vrijs is dan weer medeoprichter van Skilpod, dat geprefabriceerde duurzame woningen realiseert.


Vier circulaire bouwoplossingen onder winnaars Ecodesign Award voor studenten

Vlaanderen Circulair en Design Museum Gent reikten in oktober 2022 de Ecodesign Awards 2022 voor studenten uit. De Ecodesign Award voor studenten, met de categorieën Problem Solving en Everyday Life, bekroont jonge talenten die met hun eindwerk of thesis de uitdaging aangaan om de wereld positief te veranderen. Onder de uiteindelijke winnaars en eervolle vermeldingen vinden we ook vier ontwerpen die van pas kunnen komen bij circulair (ver)bouwen: Climap, Loop, Table Zero en MycroCreation.


Herbestemming Sint-Albertusschool (B+ Architecten) bekroond met Limburgse baksteenaward

Tijdens een feestelijke awardceremonie op Corda Campus in Hasselt werden op dinsdagavond 25 oktober 2022 de allereerste Limburgse baksteenawards uitgereikt, een initiatief van BOUWUNIE Limburg. De circulaire herbestemming van de Sint-Albertusschool in Genk, door B+ architecten, won in de categorie utiliteitsbouw.


Initiatieven met potentieel binnen circulair bouwen onder laureaten Henry van de velde Awards

Onder de winnaars van de Henry van de velde Awards 2022 vielen ook enkele initiatieven te noteren die (kunnen) kaderen binnen circulair bouwen: Studio Segers (Lifetime Achievement Award), Openstructures (Ecodesign by OVAM Gold Award), Ecology of Colour (Design Research Gold Award), The Exploded View (Design Research Silver Award), ONTketen (Environment Gold Award), ONBETAALBAAR (Environment Silver Award), Wood Design van Utilise Objects (Environment Bronze Award) en Space-R (Habitat Silver Award).

Ook in 2023 maken heel wat circulaire projecten kans op een Henry van de Velde Award, zoals je hier kan lezen.  


Trends Impact Award voor Gramitherm

Gramitherm was een van de elf winnaars op de Trends Impact Awards 2022, die organisaties lauweren die positieve impact genereren en duurzame waarde creëren. Het was een de twee winnaars in de categorie Circulaire economie.


Pioneer Award op Belgian Building Awards naar RE-ST

Op de Belgian Building Awards won RE-ST de Pioneer Award. De jury koos voor dat architecteur en onderzoeksatelier omwille van hun doorgedreven toepassingen van circulaire bouwprincipes in hun werk. "Het meest duurzame gebouw is dat gebouw dat niet gebouwd moet worden. Dat is het uitgangspunt van dit architectuur- en onderzoeksatelier. Door uit te gaan van de maximale ruimtelijke opportuniteiten van het bestaande patrimonium vindt RE-ST antwoorden op ruimtelijke vragen zonder nieuwe ruimte in te nemen", klonk het onder meer in de motivatie. 


Cohousing De Sijs wint publieksprijs Dezeen Awards

Cohousing De Sijs van OFFICEU architects for urbanity, een project in Heverlee dat zich kenmerkt door enkele circulaire elementen, won in 2022 de publieksprijs in de categorie Housing Project op de Dezeen Awards.


Joseph Bracopsziekenhuis (archipelago & NU architectuuratelier) bekroond op European Healthcare Design Awards

Het ontwerp voor de vernieuwing van het Joseph Bracopsziekenhuis in Anderlecht, van de hand van archipelago en NU architectuuratelier, won de Future Healthcare Design Award op de European Healthcare Design Awards 2022, die doorgingen van 13 tot 15 juni in Londen. Het vernieuwde ziekenhuis is helemaal geconcipieerd volgens de principes van circulair bouwen.

Ook nog het vermelden waard is dat de in Berlijn woonachtige Burkinese 'circulaire' architect Diébébo Francis Kéré de Pritzker Architectura Prize 2022 won. Hij is de eerste architect uit een Afrikaans land die de erkenning, door velen beschouwd als de hoogste eer in de architectuurwereld, ontvangt. De jury loofde Kéré voor zijn inzet voor sociale rechtvaardigheid en zijn innovatieve combinatie van het gebruik van lokale materialen en technieken en de toepassing van bioklimatische ontwerpen. Hier lees je daar meer over.

Deel dit artikel:

Onze partners