Ook in 2023 zullen in ons land weer heel wat circulaire bouwprojecten opgeleverd worden. Wij stelden een subjectieve bloemlezing samen van tien van die projecten - in Brussel en Vlaanderen - om naar uit te kijken. Elke projectnaam is aanklikbaar en leidt je naar een artikel dat we eerder over het project brachten.
Marie-Elisabeth Belpairegebouw, Brussel
Vlaams minister-president en minister van onder meer Facilitair Management Jan Jambon legde op donderdag 7 oktober 2021 de symbolische eerste steen van het Marie-Elisabeth Belpairegebouw, tot dan enkel gekend onder de projectnaam Kantoor2023. Dit jaar wordt dat project opgeleverd. Het gebouw wordt de toekomstige werkplek van 4.750 Vlaamse ambtenaren in Brussel en is daarmee het grootste circulaire kantoorgebouw van ons land. Circulair, want het Marie-Elisabeth Belpairegebouw vervangt de bekende torens WTC I en II, maar het ontwerp van 51N4E, Jaspers-Eyers Architecten en het Franse l’AUC in samenwerking met Plant en Houtgoed en de ingenieurs van VK architects+engineers (in het artikel achter de link nog als VK Architects & Engineers geschreven, red.) behoudt een groot deel van die iconische gebouwen én legt ook op andere gebieden de nadruk op circulariteit. Het Marie-Elisabeth Belpairegebouw wordt gerealiseerd door het consortium TM Open Minds, bestaande uit de aannemers Van Laere, BPC, MVA en CFE, en maakt deel uit van het ZIN-project van Befimmo, dat in aangrenzende gebouwen ook appartementen, een hotel en handelszaken bevat.
Living Tomorrow Innovation Campus, Vilvoorde
Langs de Indringingsweg in Vilvoorde opent dit jaar de Living Tomorrow Innovation Campus. Het gebouw komt naast de twee eerdere ‘huizen van de toekomst’ en dient hetzelfde doel: innovatieve en te verwachten toekomstige toepassingen tonen aan het grote publiek. Daarnaast komt in de Living Tomorrow Innovation Campus ook een hotel en een restaurant. Absolute blikvanger wordt de ‘droneport’ op het dak, waarop drones zullen kunnen landen en opstijgen. Het hoeft niet te verbazen dat bij het ontwerp van een gebouw waar innovatie hoogtij viert, rekening werd gehouden met de principes van circulair bouwen. Sweco speelde daarin een belangrijke rol: het concipieerde het duurzaamheidskarakter en nam alle engineering rond stabiliteit en technieken voor zijn rekening.
Recypark langs de Fernand Demetskaai in Anderlecht wordt een op z’n zachtst gezegd bijzonder containerpark, enerzijds omdat het meer wordt dan louter een plek om je afval naartoe te brengen, zo zal je er ook een skatepark en heel wat groene ruimte vinden, anderzijds omdat architectenbureau 51N4E in het ontwerp van het park hoog inzette op hergebruik. Zo is de luifel die het project overdekt afkomstig van een manege in Luik.
Projectontwikkelaar Futurn en Mathieu Gijbels zullen in 2023 de herontwikkeling afronden van de voormalige Recorsite in Hasselt tot een duurzame bedrijvencampus die de naam RE|CORE krijgt. Voor het project werken ze samen met UAU Collectiv, landschapsarchitect Studio Basta en Enerdo, een studiebureau met focus op duurzame energie. Circulair bouwen vormde het uitgangspunt bij het uittekenen van de herontwikkeling, wat onder meer resulteerde in flexibele gebouwen met een materialenpaspoort, het gebruik van natuurlijke, recycleerbare en recuperatiematerialen en een focus op demonteerbaarheid en modulariteit.
De verbouwing van Le Président langs de Louizalaan in hartje Brussel wordt in 2023 afgerond. De kantoorbestemming van het gebouw blijft behouden, maar het pand wordt aangepast aan de huidige normen. Eigenaar Union Investment wil na de renovatie een gebouw dat mens en milieu op de eerste plaats zet. YUGENING architecture, al jaren WELL Accredited Professional, vertaalde die visie in een ontwerp dat daarnaast ook bol staat van de circulaire bouwprincipes. Beide partijen willen met het project, dat een Madaster-materialenpaspoort krijgt, immers een voorbeeld stellen voor toekomstige duurzame bouwprojecten op zowel menselijk als technisch vlak. Daarom werd het nieuwe gebouw The Precedent gedoopt, een naam die ook nog eens refereert naar de vroegere benaming van het pand.
De metamorfose van het Durmebad in Lokeren zal dit jaar afgerond worden. Na een ontwerpwedstrijd mochten B2Ai architects en VenhoevenCS hun winnende idee verder uitwerken. Het ontwerp, waarvoor de bureaus samenwerken met Sweco Belgium, boydens engineering en Pellikaan, werd onder meer gekozen omdat het hoog scoort op het gebied van circulair bouwen. Het nieuwe zwembad wordt het sluitstuk van een nieuw sportcomplex in Lokeren én moet die sportieve pool toegankelijker maken.
Circulaire uitbreiding PTS, Mechelen
De technische en beroepsschool PTS Mechelen krijgt met Blok G in 2023 een circulaire uitbreiding. Het ontwerp van HASA-architecten, dat zich door Cenergie liet adviseren over circulaire maatregelen en het energieconcept, vertrekt van een betonnen draagstructuur met een logische maatvoering die vrij invulbaar is en losgekoppeld wordt van de afwerkingslagen. Om zo aanpasbaar mogelijk te bouwen, wordt het betonskelet gecombineerd met een invulling die grotendeels uit JUUNOO-wanden zal bestaan. Het nieuwe gebouw komt aan de rand van de schoolsite te liggen, in het verlengde van een recent door LAVA architecten gerealiseerd gebouw (Blok I).
In Tienen verrijst in 2023 project Donysite. Het gaat om een duurzaam en toekomstgericht woonproject met vijf grondgebonden woningen en 47 appartementen dat ontstaat uit de reconversie van de voormalige scholensite in de Donystraat, Kapelstraat en Veldbornstraat. Het ontwerp is van de hand van de architecten van AST77 en 51N4E. Samen met landschapsarchitect Plant en Houtgoed zetten zij daarin hoog in op circulair bouwen.
Flanders Make-centrum, Kortrijk
Het Flanders Make-centrum voor toptechnologisch onderzoek in Kortrijk was eigenlijk eind 2022 al zo goed als klaar, maar momenteel is men nog bezig met de inrichting. In het nieuwe gebouw zullen vanaf dit jaar de nieuwste industrie 4.0-technologieën en productiewerkwijzen uitgetest worden met als doel meer duurzame productie en meer werkbaar werk voor werknemers. Duurzaamheid stond ook centraal in het ontwerp van het gebouw, waarvoor Jaspers-Eyers Architects instond. Het bureau paste verschillende circulaire principes toe, zoals onder meer demonteerbaarheid en aanpasbaarheid.
Op de vroegere plek van de Hooghmolen in Mechelen rondt COGIVA dit jaar de bouw van het nieuwe woonproject Auweghem af. DmvA ontwierp de afwerking van de gebouwen alsook de opbouw van de daken in het woonproject circulair.