Om circulair bouwen helemaal te laten doorbreken, is het van cruciaal belang dat ook opdrachtgevers en investeerders er bewust voor kiezen om het principe in hun bouwprojecten te introduceren. "De kostprijs vormt daarbij vandaag nog een belangrijke drempel, terwijl circulair bouwen op termijn die kostprijs net zal doen dalen", meent Joachim De Vos, CEO van Living Tomorrow en gastheer van het interactief webinar dat Schüco en Redactiebureau Palindroom op 19 oktober organiseren rond circulair bouwen en de rol van de investeerder daarin. Het webinar gratis te volgen. Inschrijven kan via deze link.
De schaarste en hoge kostprijs van grondstoffen zijn voor Joachim De Vos de voornaamste redenen om meer in te zetten op circulair bouwen. "Door materialen langer te laten 'leven', zal de kostprijs dalen", stelt hij. En dat is voor een investeerder uiteraard een goede zaak. "Opdrachtgevers/investeerders staan voor de uitdaging hun bedrijf financieel gezond te laten zijn en deinzen er daarom voor terug hoge eenmalige kosten te doen. Echter, een gebouw bepaalt mee het imago van een bedrijf. Omdat dat imago evolueert, zouden opdrachtgevers eigenlijk om de zoveel tijd een nieuw gebouw moeten neerzetten. Dat weegt niet op tegen eenmalig iets meer betalen om je gebouw zo te kunnen aanpassen dat er geen nieuw gebouw nodig is. Je zou een gebowu bijvoorbeeld zo kunnen ontwerpen dat je makkelijk enkel de gevel kan veranderen."
Van denken tot doen
Precies dat aspect van hergebruik is Living Tomorrow aan het onderzoeken samen met baksteenfabrikant Vandersanden. “Vandersanden onderzoekt samen met onder meer ons de ontwikkeling van een gecarbonateerde gevelsteen”, vertelt De Vos. “Die gevelsteen bestaat voornamelijk uit gerecycleerde afvalproducten. Bovendien vergt het productieproces zelf maar een geringe hoeveelheid energie die volledig met groene elektriciteit kan worden geleverd. En bovenal: een gedeelte van de massa van het eindproduct bestaat uit CO2 dat uit rookgassen van andere processen wordt gefilterd. Die CO2 blijft voor eeuwig opgeslagen in de steen. Zo wordt bijgedragen aan de vermindering van broeikasgassen in de atmosfeer. Ook kunnen de bouwblokken droog gestapeld en verankerd worden zodat ze nadien terug 'afgestapeld' kunnen worden zonder schade. De steen zorgt dus voor een volledig circulair het bouwsysteem."
Dergelijke experimenten zijn volgens De Vos broodnodig om circulair bouwen te laten doorbreken in de sector. “Er wordt heel veel over gesproken, maar circulair bouwen staat vandaag nog steeds in zijn kinderschoenen. De mindset die ervoor nodig is, is nog niet volledig doorgedrongen in de bouwsector. Tussen praten en doen gaapt nog een te grote kloof. Doordat de toepassingen nog zeer beperkt zijn, is de instapkost om circulair te gaan bouwen ook nog veel te hoog. Meer gebruik en toepassing, zou verlaging van de prijs betekenen.” Voor De Vos kunnen regelgeving en misschien zelfs overheidssteun circulair bouwen een duwtje in de rug geven.
Interactief webinar
Wie meer wilt weten over de visie van Joachim De Vos hoeft niet te treuren. Hij is op 19 oktober een van de sprekers die aanschuift tijdens het interactief webinar dat Schüco en Redactiebureau Palindroom organiseren in de gebouwen van Living Tomorrow in Vilvoorde. Het webinar handelt over circulair bouwen met focus op de rol van de investeerder. Onder meer volgende vragen zullen de revue passeren: wat betekent circulair bouwen voor een opdrachtgever of investeerder? Welke invloed heeft de transitie ernaartoe op keuzes die de investeerder maakt bij het opstarten en ontwikkelen van een project? Welke zijn de financiële en juridische valkuilen?
De andere specialisten die naast De Vos plaatsnemen aan tafel om over die vragen te debatteren, zijn Jan Moens (Bureau Bouwtechniek), Catherine Vangilbergen (Van Roey Vastgoed), Jonas Voorter (UHasselt), Geert Michels (Schüco), Sunita Vanheers (SuReal), Jonas Waerniers (Houben) en Roos Servaes (Vlaanderen Circulair). Moderator van dienst is Rik Neven (Redactiebureau Palindroom).
Het webinar volgen kan gratis, maar inschrijven is wel noodzakelijk. Dat kan via de link in de inleiding van dit artikel.