Joseph Bracopsziekenhuis (archipelago & NU architectuuratelier) bekroond op European Healthcare Design Awards 2022

Het ontwerp voor de vernieuwing van het Joseph Bracopsziekenhuis in Anderlecht, van de hand van archipelago en NU architectuuratelier, won de Future Healthcare Design Award op de European Healthcare Design Awards 2022, die doorgingen van 13 tot 15 juni in Londen. Het vernieuwde ziekenhuis is helemaal geconcipieerd volgens de principes van circulair bouwen.

De prijs bekroont een project dat “het potentieel kan aantonen voor uitmuntende resultaten op het vlak van masterplanning, place making, wellness, pandemische paraatheid en duurzame ontwikkeling, in lijn met de strategische vereisten van de zorgverstrekker om zijn diensten te transformeren binnen de bredere gemeenschap, het regionale of nationale gezondheidssysteem”. Het Joseph Bracopsziekenhuis liet twee ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk (Cambridge en Oriel) en een in Zweden (Malmö) achter zich. 

Een grote erkenning dus voor het nieuwe Joseph Bracopsziekenhuis, dat volledig ontworpen werd op basis van de principes van circulair bouwen, met het gebruik lokale en duurzame materialen, het inzetten op flexibel gebruik en omkeerbaarheid van gebouwen en nul-energie-principes en doordachte prefabricage. De ontwikkeling van openbare ruimten zowel binnen als buiten het ziekenhuis zal daarnaast zorgen voor de duurzame integratie ervan in zijn stedelijke locatie.

Archipelago en NU architectuuratelier ontwierpen het nieuwe ziekenhuis voor het netwerk Hôpitaux Iris Sud – Iris Ziekenhuizen Zuid in samenwerking met BUUR Part of Sweco, ELLYPS, MATRIciel, MC-carré en Cosep.

OP Circubuild brachten we al een casestudy over het project

Deel dit artikel:

Onze partners