Julien De Smedt, oprichter van JDS Architects, heeft de handen in elkaar geslagen met Othalo, een Noorse start-up die een gepatenteerde technologie heeft ontwikkeld om bouwmaterialen uit 100% gerecycleerd plastic te produceren. In het kader van de World Habitat Day 2020 zijn beide bedrijven een partnerschap aangegaan met UN Habitat, het programma van de Verenigde Naties voor duurzame stedelijke ontwikkelingen. Samen willen ze betaalbare woningen bouwen, te beginnen in Sub-Sahara-Afrika.
In Sub-Sahara-Afrika wonen vandaag bijna een miljard mensen in sloppenwijken. Alleen al in die regio is er nood aan 160 miljoen betaalbare woonunits. Dat aantal zal naar verwachting stijgen tot 360 miljoen tegen 2050 als gevolg van de snelle verstedelijking. Gezien traditionele bouwmethodes volgens Othalo noch efficiënt, noch economisch, noch voldoende duurzaam zijn, is er volgens het Noorse bedrijf dringend nood aan een technologie die industriële upcycling in de vorm van massaproductie toelaat.
Gerecycleerd plastic
Sinds 1950 is wereldwijd meer dan 9 miljard ton plastic geproduceerd, waarvan slechts 9% is gerecycleerd. Een Othalo-woning van 60 m2 recycleert 8 ton plastic afval. Dat betekent dat met al het plastic afval dat vandaag wordt geproduceerd, meer dan een miljard huizen kunnen worden gebouwd in de komende 18 maanden. Othalo gaat nu de eerste reeks bouwelementen en woningontwerpen ontwikkelen. Het bedrijf verwacht klaar te zijn voor massaproductie tegen begin 2022.
Co-creatie
“In het bedenken van nieuwe leefomgevingen ligt onze focus op co-creatie in direct partnerschap met de lokale gemeenschappen en eindgebruikers”, laat Julien De Smedt optekenen op de website van Designboom. “We zijn als bedrijf en als architecten bijzonder opgetogen dat we de brug kunnen slaan tussen de wereld van fabrikanten en het lokale ambacht en cultuur.”
Niet alleen woningbouw
Othalo hoopt op termijn zijn productlijn te kunnen uitbreiden naar geklimatiseerde mobiele opslagplaatsen voor voedsel en medicijnen, onderdak voor vluchtelingen en grotere modulaire gebouwen zoals scholen en ziekenhuizen. Het maken van alle Othalo-systemen zal on-site gebeuren met lokale ruwe materialen, wat op zijn beurt duizenden lokale jobs creëert.
Bron: Designboom