JUUNOO behaalt Cradle to Cradle Silver voor circulaire modules

De West-Vlaamse scale-up JUUNOO behaalde recent het internationale Cradle to Cradle Certified Silver-label voor de modules waarmee het binnenwanden plaatst, een mooie erkenning voor de inspanningen die het bedrijf levert om de bouwsector meer circulair te maken.

Het internationaal erkende Cradle to Cradle Certified-label is een wereldwijde norm voor producten die veilig, circulair en verantwoord gemaakt zijn – geen nieuws voor de trouwe Circubuild-lezer. Voor de certificering moeten producten voldoen aan een reeks eisen met betrekking tot gezondheid en milieu. Concreet gaat het om veilig en gezond materiaalgebruik, hergebruik van materialen, hernieuwbare energie, duurzaam waterbeheer en sociale aspecten. Al meer dan tien jaar helpt Cradle to Cradle Certified bedrijven zo om materialen en producten te optimaliseren zodat ze een positieve invloed hebben op mens en planeet. Het Cradle to Cradle Institute ondersteunt op die manier ook de wereldwijde transitie naar een circulaire economie.


Nieuwe mijlpaal

Het Silver-certificaat werd uitgereikt voor de telescopische modules of frames die JUUNOO als basis voor zijn verplaatsbare binnenwanden gebruikt – en niet voor de totale wanden die het kan leveren, omdat de klant ook kan kiezen voor minder circulaire afwerkingsmaterialen. Het innovatieve systeem maakt het mogelijk om met slechts twee moduletypes een wand tot 5,5 meter hoogte te bouwen. De modules kunnen tot 30 keer hergebruikt worden. Dat staat in sterk contrast met traditionele binnenwanden – per jaar wordt er wereldwijd voor maar liefst 300 miljard euro aan binnenwanden weggegooid. Bij het verwerken van de materialen stoot JUUNOO bovendien amper CO2 uit.

Op de Cradle to Cradle Product Scorecard behaalde JUUNOO voor sommige onderdelen, zoals materiaalhergebruik, zelfs een Gold-score.

Het behalen van Cradle to Cradle Certified Silver is een nieuwe mijlpaal in JUUNOO’s missie om van circulariteit de norm te maken in de wandensector. JUUNOO ontwikkelt binnenwanden die niet alleen 100 procent circulair zijn – als dus ook gekozen wordt voor circulaire afwerkingsmaterialen, maar ook de productiviteit in de bouwsector verhogen dankzij de hoge snelheid waaraan ze opgebouwd kunnen worden. Na gebruik kan je ze eenvoudig verplaatsen of terug verkopen aan JUUNOO, dat de materialen dan opnieuw doorverkoopt. Dat laatste is uniek in de bouwsector en geeft gebruikers naast een ecologisch voordeel dus ook een economisch voordeel.


"Krachtig signaal"

"De visie en missie van JUUNOO sluiten naadloos aan bij het Cradle to Cradle-concept. Het is dankzij producten zoals hun circulaire wandsysteem dat we dichter bij een circulaire economie komen", zegt Pieter Beerten, C2C Expert bij de beoordelingsinstantie C2C Platform. "Het was een genoegen om het bedrijf door het certificeringsproces te begeleiden."

"Het behalen van dit certificaat is het resultaat van jarenlange innovatie en optimalisatie van onze producten en we geven er ook een krachtig signaal mee aan andere ondernemers die circulariteit willen toepassen binnen hun organisatie: inspanningen worden beloond en circulair ondernemen is waar we allemaal naartoe moeten. Met ons circulair businessmodel gaan we volledig in tegen de huidige wegwerpmaatschappij en creëren we enorm veel positieve milieu-impact", besluit JUUNOO-oprichter Chris Van de Voorde.

Deel dit artikel:

Onze partners