JUUNOO een van 3 winnaars met link met circulair bouwen op Henry van de Velde Awards 2024

In Bozar in Brussel werden op 23 januari de Henry van de Velde Awards uitgereikt. Onder de winnaars vielen met het bedrijf JUUNOO, de MyGrid ModuleOne van MyGrid en de circulaire bouwkit voor leeromgevingen ontwikkeld door Thomas More voor Kamp C ook drie laureaten te noteren met een duidelijke link met circulair bouwen.

Met de Henry van de Velde Awards zet Flanders DC projecten, producten en diensten in de kijker die de meerwaarde van design van haar meest gevarieerde kant laten zien. Deze editie kende de prijs dezelfde 14 categorieën als bij de vorige jaargang: Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign bij OVAM, Business Innovation, Consumer, Crafts, Design Research, Digital Product, Environment, Graphics, Habitat, Spaces en Public. Zoals elk jaar maakte de jury eerst een voorselectie – dat gebeurde eind vorig jaar – van drie projecten per categorie, waarna er een publieke online voting volgde om per categorie een gouden, zilveren en bronzen medaille uit te reiken. Enkel in de categorieën Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign by OVAM en Public – de publieksprijs – werd maar één winnaar aangeduid. In de eerste vier daarvan kon het publiek niet meebeslissen over de winnaar.


Ecodesign by OVAM-award naar JUUNOO

De Ecodesign by OVAM, die een bedrijf of ontwerper lauwert die ecodesign – ontwerpen rekening houdend met duurzaamheid en milieu-impact – op een representatieve manier inzet, ging naar Chris Van de Voorde, oprichter en zaakvoerder van JUUNOO, dat handelt in modulaire binnenwandsystemen met verstelbare modules. Chris Van de Voorde richtte het bedrijf enkele jaren geleden op vanuit de frustratie dat vandaag te veel binnenmuren op zo’n manier worden gebouwd dat de materialen waaruit ze bestaan bij afbraak alleen maar goed zijn voor de afvalberg. Met een buybackgarantie biedt JUUNOO de mogelijkheid de wanden terug te nemen. Het bedrijf geeft ze dan een nieuw leven in nieuwe projecten.

Met een groei van meer dan 900% over de voorbije drie jaar is JUUNOO het snels groeiende duurzame bedrijf van ons land. De Ecodesign by OVAM-award is lang niet de eerste prijs die JUUNOO in de wacht sleept voor zijn businessmodel, het bedrijf reeg de duurzaamheidsprijzen de laatste jaren aan elkaar.

“JUUNOO creëert een duurzame en ecologische impact in de bouw- en kantoormarkt”, motiveerde de jury haar keuze. “Het principe van circulaire bouwen en inrichten krijgt op die manier krijgt op die manier een extra invulling en wordt breed uitgedragen door het team achter JUUNOO.”


Goud voor  en circulaire bouwkit voor leeromgevingen

In de categorie Habitat, een designprijs voor een nieuw of verbeterd product dat zorgt voor aangenaam wonen of comfortabel thuiswerken en zo bijdraagt tot persoonlijk welzijn, won de MyGrid ModuleOne goud. De MyGrid ModuleOne is een plug-and-playthuisbatterij ontworpen door Roel Heyninck in opdracht van MyGrid die je overal kan meenemen om energieonafhankelijk te zijn.

“De energiecirsis is een realiteit waar we niet omheen kunnen”, aldus de jury. “We hangen allemaal af van energieleveranciers die veel voor ons bepalen. Met ModuleOne kan je energie aankopen op het moment dat dit het meest voordelig is en die energie nadien inzetten in de ruimte waar je wenst. Het zeer functionele object springt er ook uit dankzij zijn vormgeving.”

Met goud voor de circulaire bouwkit voor leeromgevingen ontwikkeld voor Thomas More voor Kamp C viel er ten slotte ook in de categorie Spaces, een designprijs voor nieuwe of verbeterde systemen of diensten die een particuliere, publieke of professionele omgeving of ruimte (mee) vormgeven en aangenamer maken om te vertoeven, een winnaar te notere,n die bijdraagt aan de transitie naar een circulaire bouwsector.

Het was PG21, een ontwerpstudio ingekapseld in een zeer jonge postgraduaatsopleiding van Thomas More, die de circulaire bouwkit van a tot z vormgaf. De bouwkit, met modulaire bouwmaterialen op ware grootte, moet jongeren van 10 tot 14 jaar warm maken voor circulair en biobased bouwen. Aan de bouwkit is ook een digitaal bouwpakket gekoppeld. De leerlingen maken vanop afstand een digitaal ontwerp met de circulaire bouwkit en realiseren hun project vervolgens in een prefablab en werfzone bij Kamp C in Westerlo. De leeromgeving kadert in het Hylas-project van Provincie Antwerpen.

“De leeromgeving legt een directe link tussen de digitale wereld en de realiteit, terwijl de principes van circulariteit volledig aan bod komen”, sprak de jury. “Als leerling krijg je een directe en geslaagde praktijkervaring aan de hand van bouwtechnieken en -materialen die goed zijn voor de planeet. Op die manier worden jongeren voorbereid op wat circulair bouwen echt kan zijn.”

Meer over de drie – en alle andere – winnaars van de Henry van de Velde Awards lees je op de website achter de award. Vlaanderen Circulair, onderdeel van OVAM, wijdde op haar website extra aandacht aan de bekroning van JUUNOO met de Ecodesign by OVAM-award.


Boek en expo

Wil je nóg meer info, dan kan je op dezelfde website aan en democratische prijs ook de publicatie bestellen over de winnaars van de editie 2024. Het boek biedt naast een overzicht van alle winnaars en hun werk ook diepte-interviews met de vier hoofdwinnaars – die in de categorieën Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign by OVAM – en een blik achter de schermen bij de winnaars in de andere categorieën. De publicatie bevat bovendien een annex rond 30 jaar Henry van de Velde Awards met beeldmateriaal, interviews en weetjes. De teksten in de rijk geïllustreerde publicatie van 224 pagina’s zijn zowel in het Nederlands als in het Engels geschreven.

Naar aanleiding van de Henry van de Velde Awards 2024 wordt er in samenwerking met een aantal partners een reeks activiteiten georganiseerd in het voorjaar van 2024. Een overzicht daarvan is ook te raadplegen op de website van de Henry van de Velde Awards.

Deel dit artikel:

Onze partners