Kalkhennepblokken toveren 18de eeuwse schuur mee om tot woningen

Nadat ze in de ban waren geraakt van een 18de eeuwse schuur in het plattelandsdorpje Balâtre in Namen, besloten Pascal, architect gespecialiseerd in de restauratie van geklasseerde gebouwen, en zijn vrouw Isabelle om ze te renoveren tot woningen en er zelf te gaan wonen. Als isolatiemateriaal kozen ze voor kalkhennepblokken van IsoHemp. “We waren meteen gewonnen voor het materiaal, dat een ander verhaal vertelt dan petrochemische isolatieoplossingen”, aldus Isabelle.

Pascal en Isabelle waren op zoek naar een zo duurzaam mogelijk isolatiemateriaal waarmee ze een zogenaamde doos in een doos konden creëren, zodat de esthetiek van de buitenmuren van de meer dan 16 meter hoge schuur met een bruto vloeroppervlakte van 540 m² gevrijwaard bleef. Op de beurs Bois & Habitat in Namen ontdekten ze de isolatieblokken van IsoHemp gemaakt van kalkhennep. “We waren meteen gewonnen voor het materiaal”, vertelt Isabelle. “Uit de gesprekken met de experten van IsoHemp werd duidelijk dat het materiaal een heel ander verhaal vertelt dan petrochemische isolatieoplossingen. De blokken helpen ons onze CO2-voetafdruk te verlagen, iets wat wij met ons renovatieproject beogen. Daarnaast geraakten we ook onder de indruk van de thermische en akoestische eigenschappen van de kalkhennepblokken. De wetenschap dat kalkhennep helpt bij het reguleren van de vochtigheid en zo bijdraagt aan een gezond binnenklimaat was een belangrijk argument in onze keuze.”


Zichtbaar gelaten

De blokken plaatsen, gebeurde in het voorjaar van 2023 in een mum van tijd. In slechts vijftien dagen realiseerde een metser met 822 kalkhennepblokken een muuroppervlakte van 148 m² in het deel van de schuur waar Pascal en Isabelle eerst zullen wonen. Pascal: “IsoHemp heeft ons op voorhand alle nodige technische ondersteuning en begeleiding aangeboden. Ik moet zeggen dat ik verrast was door de relatieve eenvoud van de toepassing van kalkhennepisolatieblokken. Het was een primeur voor mij als architect.”

De – verlijmde – blokken zorgden ervoor dat de muren in de schuren weer loodrecht zijn. Pascal en Isabelle maakten de opvallende keuze om de kalkhennepblokken zichtbaar te laten en ze niet af te werken met pleisterwerk of een klei- of kalklaag.

Sinds de zomer van vorig wonen Pascal en Isabelle in de gerenoveerde ruimte. "Het akoestische comfort van kalkhennep is echt heel aangenaam. We waarderen ook de kwaliteit van de binnenlucht", kan het koppel vandaag zijn eerste empirische bevindingen delen over de prestaties van de kalkhennepblokken. “We zullen wel moeten wachten tot het einde van de eerste winter om de thermische isolatie-eigenschappen van kalkhennep te beoordelen.”

Over een paar maanden, na nieuwe werkzaamheden, verhuizen Isabelle en Pascal naar een ander deel van de schuur. Bedoeling is om op termijn met de IsoHemp-kalkhennepblokken verschillende wooneenheden rond een grote polyvalente en gemeenschappelijk ruimte te creëren in de schuur.

Bron: IsoHemp

Deel dit artikel:

Onze partners