Kamp C heeft ROOILIJN architectuur, BLIEBERG A.C.E., abt be, Studiebureau Cobbaut, M-gineers en Begreen@Home aangesteld als ontwerpteam voor de renovatie van zijn Infocentrum op de site in Westerlo. Het is de uitdrukkelijke wens van Kamp C dat die circulair en met biogebaseerde materialen gebeurt en dat bijzondere aandacht gaat naar duurzame technieken en hun sturing. Kamp C gaat nu via een tweede aanbesteding op zoek naar een aannemer die zich helemaal kan vinden in die aanpak en samen met het ontwerpteam een bouwteam vormt. Op 13 februari geeft Kamp C tijdens een ontbijtsessie meer uitleg over de planning en inhoud van die aanbestedingsprocedure.
Na de succesvolle circulaire realisatie van zijn kantoorgebouw ’t Centrum enkele jaren geleden, gaat Kamp C, een autonoom bedrijf van de provincie Antwerpen dat als doel heeft de bouwsector volledig duurzaam te maken, opnieuw voor een ambitieus bouwproject op zijn site in Westerlo. Deze keer gaat het niet om een nieuwbouw, maar wel om de renovatie van het Infocentrum, dat meer dan twintig jaar geleden werd gebouwd. Dat wordt verbouwd tot innovatiecentrum voor circulair en biogebaseerd bouwen, waar duurzame bouwmethodes gedemonstreerd zullen worden en veel ruimte zal zijn voor experimenten van start-ups en onderzoekers rond duurzaam bouwen. Het innovatiecentrum zal daarnaast ook voorzien in een cafetaria en conferentieruimtes. Die bestemming en de missie van Kamp C indachtig, en in navolging van de circulaire aanpak van de bouw van ’t Centrum, wil Kamp C de renovatie circulair en met biogebaseerde bouwmaterialen zien gebeuren. Ook moet een grote focus liggen op duurzame technieken en de sturing daarvan.
Daarnaast is het ook een uitdrukkelijke wens van Kamp C dat de verbouwing wordt uitgevoerd door een ontwerpteam van architecten, ingenieurs en adviseurs dat ook de aannemer al in een vroeg stadium bij de plannen betrekt. Kamp C wil evalueren of dat bouwteammodel, dat in België nog maar heel zelden werd gehanteerd, circulair en biogebaseerd bouw faciliteert.
Het ontwerpteam werd inmiddels aangesteld na een openbare aanbesteding die in september 2024 werd gelanceerd en bestaat uit ROOILIJN architectuur, BLIEBERG A.C.E., ABT, Studiebureau Cobbaut, M-gineering en BeGreen@Home. Kamp C kan voorts rekenen op juridisch advies van Jonas Voorter, docent omgevingsrecht aan de UHasselt, rond het bouwteammodel.
Pionieren
De projectvisie en het plan van aanpak van het ontwerpteam rond ROOILIJN architectuur konden Kamp C het meest overtuigen. "Wat meteen opviel aan de kandidatuur van het team rond ROOILIJN architectuur, was de enorme zin om aan dit project te werken," vertelt Sofie Torfs, projectverantwoordelijke bij Kamp C. "Hun gedrevenheid sprong er tijdens het hele proces, beginnend bij het plaatsbezoek, echt uit. Ze waren gemotiveerd, kritisch en begrepen de noodzaak om te werken in bouwteam. ROOILIJN architectuur ziet dit als een kans om samen te pionieren en te innoveren binnen deze formule."
Nu de zoektocht naar een ontwerpteam succesvol werd afgerond, gaat Kamp C via een tweede aanbesteding op zoek naar een geschikte aannemer om het bouwteam te vervolledigen. Die moet zich vanzelfsprekend helemaal achter de circulaire en biogebaseerde aanpak kunnen scharen en mee nadenken hoe die gemaximaliseerd kan worden. Op donderdag 13 februari geeft Kamp C op zijn site in Westerlo tijdens een gratis ontbijtsessie meer info over de planning en de inhoud van die aanbesteding. Inschrijven daarvoor kan via deze link.
“Werken in bouwteam om zo circulair en biogebaseerd mogelijk te kunnen renoveren, is echt wel pionierswerk. We hopen die aanpak met dit project opschaalbaar te maken en andere overheden en lokale besturen te inspireren om voor dezelfde weg te kiezen. Want in traditionele openbare aanbestedingen voor bouw- of renovatieprojecten worden aannemers traditioneel pas aan het einde van het ganse aanbestedingsproces betrokken en is bovendien de prijs meestal het enige gunningscriterium. Dat moet anders als we de bouwsector grondig willen verduurzamen”, geeft Bart Mermans, architect en bestuurder bij ROOILIJN architectuur nog mee. “Ik hoop overigens ook dat we studenten kunnen betrekken bij het project. Ik denk bijvoorbeeld aan hogeschoolstudenten die het model voor de technieken uittekenen of leerlingen uit het beroepsonderwijs die mee komen bouwen.”
De renovatie kan rekenen op steun uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en van het Vlaamse Fonds voor Innoveren en Ondernemen.