Kamp C wint Procura+ Award voor circulaire aanbesteding voor nieuw gebouw

Het circulair aanbestedingstraject dat Kamp C uitschreef voor de bouw van zijn nieuwe, circulaire kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo, werd op 1 oktober in Berlijn bekroond met een Procura+ Award in de categorie Procurement of the Year.

De Procura+ Awards worden georganiseerd door Procura+, een Europees netwerk van meer dan veertig publieke instellingen dat kennis over duurzame en innovatieve aanbestedingen samenbrengt en actie onderneemt. Zo wil het advies, ondersteuning en publiciteit bieden aan alle overheden die hierin stappen willen ondernemen. De awards zetten publieke aanbestedingen in de bloemetjes die op een succesvolle en opmerkelijke manier ingezet hebben op duurzaamheid en innovatie met het doel om publieke goederen, diensten, processen en infrastructuur aanzienlijk te verbeteren. Er zijn vier categorieën waarin de kandidaten kans maken op een award: Innovation Procurement of the Year, Tender Procedure of the Year, Outstanding Innovation Procurement in ICT en Sustainable Procurement of the Year. Kamp C won met de aanbesteding van ’t Centrum dus een award in die laatste categorie.

"We zijn trots op deze internationale erkenning en willen alle betrokken partijen bedanken: projectpartners OVAM en Thomas More, en het team onder leiding van Alba Concepts dat ons bijgestaan heeft tijdens de aanbesteding van ‘t Centrum", stelt Sofie Torfs, projectverantwoordelijke bij Kamp C.


Vormingsprogramma

In januari 2020 won het consortium Kamp Circulair het aanbestedingstraject van ’t Centrum. Dat circulair aanbestedingstraject begon al in 2018 met een vormingsprogramma voor mogelijke kandidaten, nog voor de aanbesteding openbaar werd gemaakt. Het winnende consortium Kamp Circulair gaat in samenwerking met Kamp C de realisatie van ’t Centrum op de site van Kamp C in Westerlo voor haar rekening nemen. Het gebouw zal het eerste circulair kantoorgebouw van België worden dat rekening houdt met de zeven pijlers van circulair bouwen.

België scoort goed in de Procura+ Awards. Zo won Stad Gent in 2019 de award voor Sustainable Procurement of the Year. Diezelfde award werd eerder in 2018 verdiend door de Vlaamse overheid.


Partner in ProCirc-project

Kamp C is inmiddels alweer een nieuw project gestart als partner in ProCirc, onderdeel van het Interreg North Sea region-programma. In dat project, waarin experimenten worden opgezet om over de grenzen heen te leren hoe circulaire economie en aanbesteden hand in hand kunnen gaan, zal Kamp C meehelpen anderen via praktische demonstraties aan te zetten tot circulair aanbesteden. In het nieuwe kantoorgebouw op Kamp C bijvoorbeeld, zal de inrichting circulair aanbesteed worden. 

Deel dit artikel:

Onze partners