Kathleen Helsen (Provincie Antwerpen): "Over vijf jaar is circulair bouwen de standaard"

Op woensdag 19 oktokber gaat in Salons van Edel in Wilrijk de vijfde editie van Circulair Real Estate door, een jaarlijks evenement georganiseerd door Management Producties dat projectontwikkelaars, architecten, aannemers en andere actoren uit de bouw- en vastgoedsector samenbrengt om hen te inspireren rond circulair bouwen. Omdat Circubuild ook dit jaar weer mediapartner is van het event, konden we Kathleen Helsen, gedeputeerde van Provincie Antwerpen en spreker die dag, bij wijze van vooruitblik al kort enkele vragen voorleggen. “Over vijf jaar is circulair bouwen de standaard”, maakt ze zich sterk.

Dag mevrouw Helsen. Waar ligt voor u de grootste uitdaging op het gebied van circulair bouwen? Met meer dan 25 jaar ervaring als schepen van grondgebiedszaken en ruimtelijke ordening en sinds 2018 gedepueerde van Provincie Antwerpen heeft u daar ongetwijfeld een mening over.

“Vooral kennisverspreiding is belangrijk, iedereen voldoende kunnen informeren om hen mee kunnen krijgen in het duurzaam bouwen- verhaal. Daar horen ook voldoende praktijkvoorbeelden bij die tonen dat circulair bouwen wel degelijk al mogelijk is. En getuigenissen van aannemers, fabrikanten en architecten, maar ook zeker van bouwheren. Enkel op die manier kan de vraag naar circulaire bouwprojecten stijgen.”


Over welk probleem/obstakel wordt nog niet genoeg gesproken?

“Er ligt nog een uitdaging voor ons om de financiële instellingen mee te betrekken in de hele transitie. Er is nood aan innovatieve financieringsmodellen die het toelaten om met andere businessmodellen aan de slag te gaan.”

“Daarnaast is er zeker ook nog meer onderzoek nodig naar die andere businessmodellen, waarbij bijvoorbeeld gebouwcomponenten als een dienst kunnen aangeboden worden, teneinde de levensduur van het component te verlengen. Wanneer leent een dienst of een materiaal er zich toe om als een dienst aangeboden te worden? En wanneer zijn andere constructies meer aangewezen?"


Hoe ziet de toekomst van circulair bouwen eruit over vijf jaar? 

“Het bewustzijn van de noodzaak om in te zetten op duurzaamheid zit er al bij veel bouwactoren in, dus ik heb er alle vertrouwen in dat over vijf jaar circulaire ambities standaard mee opgenomen zullen worden in bestekteksten en dat de bouwsector dan in staat zal zijn daar een antwoord op te geven.”


Bedankt, mevrouw Helsen.


Naar Circulair Real Estate met korting dankzij Circubuild

Wie benieuwd is naar de volledige visie van Kathleen Helsen op circulair bouwen, kan zich dus inschrijven voor Circulair Real Estate 2022 in Antwerpen. Als mediapartner kon Circubuild niet enkel dit exclusieve interview brengen, maar mag het zijn lezers ook een korting van 50 euro op de deelnameprijs aanbieden. Het enige wat je daarvoor moet doen is in het inschrijvingsformulier de promotiecocde CIRC50 invullen. Dat formulier vind je hier. Via dezelfde link kan je ook de laatste versie van het programma raadplegen. Ook een nieuwe overdracht van de Circubuild-award tijdens het event, maakt deel uit van het mediapartnerschap. 

Deel dit artikel:

Onze partners