King Upkot: circulaire studententhuisvesting in de hoofdstad

In Brussel werd recent King Upkot opgeleverd, een nieuw project van Upgrade Estate, dat studentenhuisvesting ontwikkelt met oog voor ecologie en duurzaamheid. King Upkot telt naast 131 studentenkoten verspreid over 11 verdiepingen ook tal van circulaire interieurtoepassingen.

In King Upkot, de nieuwe invulling van een gebouw in de Koningsstraat dat vroeger eigendom was van de Waalse overheid en daarna enkele jaren bezet werd door krakers, naar een renovatieontwerp van Planomatic, vind je zo onder meer een vloer die bestaat uit maar liefst 11.000 kroonkurken die met epoxy verzegeld werden, bankjes gemaakt van oude boeken en een koninklijke troon – de naam van het project laat zich op verschillende manieren gevoelen in het interieur – opgebouwd uit oude televisietoestellen en muziekboxen, waar naar believen Instagram-kiekjes kunnen worden gemaakt.

Ook een oude biechtstoel werd gerecupereerd in het project. De studenten kunnen er hun zonden opbiechten via een iPad genaamd King, waarna die automatisch gepost worden op de interne Facebook-pagina. Voorts zijn de nummers die de verdiepingen aangeven gemaakt van oude chauffagebuizen, werden overbodige deuropeningen dichtgemaakt met boekenkasten en werd een oude kast omgebouwd tot spelletjeskast.

De projectontwikkelaar, die in Gent een heus upcycling atelier heeft, ontwikkelde de circulaire interieurtoepassingen zelf en nam ook de werken voor zijn rekening. 


Graffiti bewaard

Upgrade Estate koos er ook voor de graffiti aangebracht door krakers die het pand tot voor kort bezetten, maximaal te bewaren en te laten aanvullen door een street artist.

Het project scoort ook op andere vlakken hoog op circulariteit. Door de bestaande structuur niet te slopen maar te renoveren, wordt maar liefst 1.225 ton CO2-uitstoot vermeden. Door alles technieken te elektrificeren wordt de directe koolstofuitstoot dan weer naar nul teruggebracht. Op het dak staan een grote lucht/water-warmtepomp, een buffervat van 2.500 liter en 64 zonnepanelen.

Brusselse studenten die graag een circulair kot willen, weten dus waar ze moeten zijn!

Deel dit artikel:

Onze partners