Is het mogelijk om meubilair en interieurelementen te maken uit papier? Kinnarps gelooft alvast van wel. Samen met enkele andere bedrijven maakt het bedrijf dat werkplekoplossingen ontwikkelt er werk van via het project ‘Designed for recycling’. De eerste prototypes, twee opzetwanden, zijn zelfs al klaar.
We verbruiken vandaag wereldwijd jaarlijks 90 miljoen ton textielvezels. Door de stijging van de wereldbevolking en de verhoogde levensstandaard wordt verwacht dat de vraag naar textiel nog zal verdubbelen tegen 2040. Veel soorten textielvezels, op olie gebaseerde vezels zoals nylon en polyester bijvoorbeeld, hebben een grote impact op het milieu en zijn daarom allesbehalve duurzaam. Terzelfdertijd is er amper nog ruimte voor het aanplanten van katoen, een praktijk waarbij bovendien ook vragen kunnen worden gesteld op vlak van duurzaamheid, gezien het grote water- en chemicaliënverbruik dat ermee gepaard gaat.
Het is daarom erg belangrijk om nieuwe, commercieel levensvatbare alternatieven te vinden voor katoen en synthetische materialen op basis van chemicaliën. Zo’n alternatief zou papier kunnen zijn. Papier is niet alleen een natuurlijk materiaal, het is ook recycleerbaar. Stoffen gebaseerd op hout zijn niet nieuw: ze worden al lang gemaakt uit planten zoals bamboe of hennep. Kinnarps, dat werkoplossingen voor kantoren en publieke gebouwen ontwikkelt en duurzaamheid daarbij hoog in het vaandel voert, wil voortaan dan ook textiel op basis van gerecycleerd papier gaan ontwikkelen.
Biologisch meubilair
Het bedrijf nam daarom deel aan het project ‘Designed for recycling’. Samen met het Zweedse Smart Textiles en dertien andere bedrijven uit de Zweedse bosbouw, papier- en textielindustrie, wil Kinnarps in dat project biologisch meubilair en bio-interieurelementen ontwikkelen gemaakt uit gerecycleerd papier. De idee is om een cyclus te ontwikkelen waarbij (kantoor)meubilair en zijn onderdelen gemaakt worden van papier afkomstig uit de Zweedse bosbouw zodat het meubilair en die onderdelen kunnen worden gerecycleerd om er opnieuw textielvezels van te maken die vervolgens opnieuw worden gebruikt als basis voor nieuw meubilair. Het project resulteerde nu in de eerste twee stoffen, papieren garen en een stevigere papierstructuur, gemaakt van Zweedse sparren en dennen.
Met die twee stoffen heeft Kinnarps vervolgens prototypes van twee opzetwanden ontworpen. De stoffering is gemaakt van het papiergaren, de kern met de stevigere papierstructuur. Opdat de wanden echt recycleerbaar zouden zijn ontwierp Kinnarps ze zo dat alle onderdelen makkelijk van elkaar kunnen worden gescheiden. Daarom werd gekozen voor een papieren hoes die over de kern kan worden getrokken. Slimme sluitingen maken het makkelijker om de schermen samen te stellen en uit elkaar te halen. Zowel in de projectgroep als bij klanten aan wie Kinnarps de prototypes presenteerde, werden de wanden heel positief onthaald.
Forest Fabric
‘Designed for recycling’ was onderdeel van het grotere en meerjarenproject ‘Establishing locally grown textiles’ in Sweden’, waar Kinnarps ook aan deelnam. Het doel van dat project was het vinden van nieuwe manieren om Zweeds hout te gebruiken, met een focus op de meubel- en designindustrie. Het verhaal wordt nu verdergezet met een nieuw driejarig project, ‘Forest Fabric’, waar Kinnarps opnieuw aan zal deelnemen. Doel: de stoffen verder ontwikkelen voor de meubel-, interieurdesign- en de modesector en het proces industrialiseren en commercialiseren.
“Hele keten bekijken”
“Het mag duidelijk zijn: met Kinnarps willen we heel hard inzetten op producten die kunnen bijdragen aan de transitie naar circulair bouwen en zo aan een betere bescherming van het milieu”, vertelt Katrijn Vekens, Product & Marketing Executive bij Kinnarps België. “Alle producten die wij in de markt zetten, zijn gemaakt met de idee dat ze zo duurzaam en circulair mogelijk moeten zijn. Denk maar aan de Capella. Of de Tinnef-tafeltjes die we recent nog presenteerden.”
“Daarvoor stellen we – voor al onze producten – strenge eisen aan onze leveranciers, of ze nu ruwe grondstoffen, componenten of afgewerkte producten aanleveren. We gebruiken bijvoorbeeld enkel gecertificeerd hout, bijna alleen maar stoffen met een EU Eco-label, het metaal dat we gebruiken is zo veel als mogelijk gerecycleerd en door middel van onze zogenaamde Groepscode leggen we ook hoge eisen op het vlak van maatschappelijke verantwoordelijkheid – het gaat dus niet enkel over wát de bedrijven leveren, maar ook over hoe ze dat leveren en over hoe ze produceren. Al die zaken volgen we ook op, met risicobeoordelingen en on-site audits van de leveranciers. Want wie circulair wil werken en produceren, moet steeds de hele keten bekijken.”
Werkt Kinnarps dan ook volgens een product as a servicemodel? “Nog niet”, aldus Vekens. “Wij reageren vooral op vragen uit de markt en die vraag hebben we nog maar één keer gekregen. Wel bieden we bedrijven vandaag al een leasingformule aan. Daarvoor werken we samen met een externe firma. Maar product as a service het is zeker iets waar we over nadenken.”